Böhler-Uddeholm işçilerinden Şişecam işçilerine destek

Böhler-Uddeholm işçilerinden Şişecam işçilerine destek

Grevlerinin 'milli güvenlik' gerekçesiyle yasaklanmasının ardından eylemlerine devam eden cam işçilerinine destekler de sürüyor.

Böhler-Uddeholm işçileri bir açıklama yaparak Şişecam işçilerinin yanlarında olduklarını bildirdiler.

Açıklamada ayrıca Şişecam'ın ofis çalışanlarına bir çağrı yapılarak, "Şişecam’daki ofis çalışananlarının yeri atölye çalışanları iş bıraktığında yerlerinde çalışmak değil grevdeki Şişecam işçilerinin yanı olmalıdır!" dendi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Neredeyse cumhuriyet ile yaşıt, onun kazanımlarının bi ürünü olarak  kurulan Şişecam fabrikalarında, aralık ayından bu yana süren TİS görüşmelerinde anlaşmaya varılamamış ve 24 Mayıs’ta grev kararı alınmıştır. 
Ancak grev başlamasından 2 gün önce Bakanlar Kurulu kararı ile “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle ertelenmiştir.

Grev ertelemesi sendikalar yasasına göre erteleme değil, yasaklama anlamına gelmektedir.

Yasağın gerekçesi ise manidardır.Ülkenin güvenliği her gün dafa fazla borç batağına saplanan, işsizlikle tehdit edilen çocuklarının geleceği için çalışan ve hakkı olanı talep eden işçiler değil kendilerinin, sermayesinin çıkarlarını korumak için NATO ve emperyalist ülkeler ile bir olup OHAL bahanesiyle ülkemizdeki tüm hak ve özgürlükleri gasp eden, her gün onlarca iş cinayetlerine fıtrat; kadın ve çocuk tecavüzlerine ise “bir kereden bir şey olmaz” diyen, işçi sınıfının elinde ne varsa patronların çıkarı için almaya çalışan AKP tehdit etmektedir.

Kiralık işçi, BES patronlar için ucuz iş gücü deposu yapılan İŞKUR…

Hepsi kısa süre içerisinde başlatılan hak ve işçi düşmanı uygulamalardır. Bu uygulamalara yakın zaman önce metal işçilerine de uygulamalar eşlik etmiş fakat metal işçileri grev hakkının gaspına boyun eğmememiştir.

Binlerce Şişe Cam işçisi de grev yasağına karşı fabrikalarında mücadeleyi sürdürmekte vardiyalarını terk etmeyerek, üretimi durdurarak, yürüyüşler yaparak bu haksızılığa sessiz kalmamaktadır.

Böhler-Uddeholm işçileri de direnen Şişecam işçilerinin yanındadır.

Yeri gelmişken Şişecam işçilerini direnişi karşısında çaresiz kalan patronun, bazı fabrikalarda mavi yakaların iş bıraktığı saatlerde beyaz yakaları üretim hattına monte ederek üretim açığını kapatmaya çalıştığı görülüyor.

İşçi sınıfı ırk, dil, din gibi sömürüyü gölgeleyen ve asıl düşmanı gizleyerek sınıfın kendi içinde parçalanmaya neden olabilecek her türden ayrımcılığa karşı durmaktadır. Buna ne mavi ne beyaz yaka gibi patronların elini güçlendiren ayrımalar da dahildir.

Böhler-Uddeholm Şişecam fabrikasında yaratılan bu ayrıma karşı ofis çalışanlarının yalnız olmadığını, örgütlülüğün ise tek çare olduğu bilinci ile tüm emekçileri mücadeleye çağırmaktadır.

Şişecam işçilerine çağrımızdır! Sömürünün rengi olmaz! Ofisler çalışanların korunaklı alanları değil sömürünün alanlarından biridir. Şişecam’daki ofis çalışananlarının yeri atölye çalışanları iş bıraktığında yerlerinde çalışmak değil grevdeki Şişecam işçilerinin yanı olmalıdır!"