Boğaziçi Üniversitesinin kayyum rektörü: Gülay hocanın rektörlüğe devam etmesi gerektiğini düşünüyordum

Boğaziçi Üniversitesinin kayyum rektörü: Gülay hocanın rektörlüğe devam etmesi gerektiğini düşünüyordum

Boğaziçi Üniversitenin kayyum rektörü olarak tanımlanan Prof. Dr. Mehmed Özkan rektörlük seçimlerinde yüzde 86 oy almasına rağmen atanmayan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu için “Gülay hocanın rektörlüğe devam etmesi gerektiğini düşünüyordum” dedi.

12 Temmuz’da Boğaziçi Üniversitesinde rektörlük seçimi yapıldı. Seçimde öğretim üyelerinin oylarının yüzde 86’sı mevcut rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’na gitti. Dört ay atama yapılamadı. 12 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni rektörü olarak atadı. 

AKP Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay’ın kardeşi olan Özkan ‘kayyum rektör’ olarak tanımlanmıştı.

Hürriyet’ten Nuran Çakçakçı’ya konuşan Özkan, “Resmi teklifi yapan merci Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanımız. Zor bir karardı. Açıkçası Gülay hocanın rektörlüğe devam etmesi gerektiğini düşünüyordum. Çünkü birçok projeyi başlattı ve bunlar devam ediyordu” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesinde ilk kez bir rektör seçimle değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından KHK ile atanmış oldu. 

[ih2]

Öğrencilerin seçim sonuçlarının hiçe sayılarak kendisinin rektör atanmasını protesto ettiğini de hatırlatan Özkan şöyle konuştu:

“Göreve geldiğim ilk gün öğrencilerimizden bir grubun protestosu vardı. Bunu doğal karşıladım, arkadaşlarımdan rahatsız edilmemelerini de rica ettim. İki gün protesto sürdü. Yaklaşık 100-150 kişiydiler. Endişeyle yapılmış bu tepkiyi anlayışla karşılamak gerekir. Herkesin kendi açısından haklı tepkileri olabilir. Kendilerini ifade ettiler, saygı çerçevesi içerisindeydi. Onların da tepkileri daha çok süreceydi, şahsımı ayırmaya çalıştılar. O da bir Boğaziçili tavrıydı. Aynı gün kulüp temsilcilerini, öğrenci işleri ve dekanımızla birlikte davet ettim. Onlarla süreci paylaştım. Bunun bir ‘kayyum rektör’ olmadığını aslında üniversitenin kültür ve geleneğini sürdürmeye izin veren bir atama olduğunu anlattım. Sistemin değiştiğini, bizim de kanunlar çerçevesinde hareket edeceğimizi ve o çerçeveleri kabul ettiğimizi ifade ederek sorularına cevap vermeye çalıştım.”

DAHA FAZLA