Birleşik Emek Koordinasyonu İzmir'de yola çıktı

Birleşik Emek Koordinasyonu İzmir'de yola çıktı

Farklı sektörlerden bir araya gelen birçok işçi, bugün İzmir'de yapılan toplantıyla mücadele için yola çıktıklarını ilan etti.

İleri Haber

Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul'da düzenlediği kuruluş toplantısıyla yola çıkan Birleşik Emek Koordinasyonu (BEK) İzmir'de ilk toplantısını yaptı.

“Demokratik sınıf sendikacılığı için işçi meclislerinde örgütlenelim” çağrısıyla farklı sektörlerden çok sayıda işçinin bir araya gelerek oluşturduğu BEK'in İzmir toplantısı, bugün Kültürpark'ta bulunan Gençlik Tiyatrosu'nda yapıldı. 

Sinevizyon gösterimiyle başlayan toplantıda açılış konuşmasını yapan Sanem Deniz Kural, İstanbul Gebze'de yapılan toplantıdan sonra işçi sınıfı hareketinin böyle bir birlikteliğe ihtiyacı olduğunu düşünerek bir araya geldiklerini ve bu birlikteliğin büyüyerek emekçilerin mücadelesini güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Açılış konuşmasından sonra forum biçiminde ilerleyen toplantıda çok sayıda işçi söz alarak çalıştıkları sektörlerde yaşadıkları sorunlara ve sendikal hareketin krizlerine değindi.

'NİYE HEDEF BU İŞÇİLER'

İlk sözü alanlardan Konak direnişçisi Barış Kaya, yaklaşık 7 aydır İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi yaptıklarını belirterek şunları söyledi: "Arkadaşımız Mahir Kılıç 119 gündür açlık grevinde. Bir işçi 4 aydır İBB önünde işi için açlık grevinde, gün gün erimekte. Niye hedef bu işçiler? Aslında işçiler içerisinde bulunan, 'deliler' olarak itham edilen, 'sizin bilmediğiniz işler var' denen işçiler hepsi. Asıl mesele şu: Hepsi taşerona karşı kadro davası açmış olan işçiler. Burada bir işçi kıyımı yaşanıyor, hepsi sendika üyesiydi. Mahir Kılıç, belediye otobüsüyle bu salona geldi, 17 kilo zayıflamış, geldiğinde nefes nefeseydi. Mahir bu inanç ve kararlılıkla sermayeye karşı, işbirlikçi sarı sendikacılığa karşı direniyor.

Onların dediği biçimiyle olsun; 'deliler direniyorlar'. Hakkımızı arıyoruz. Sendikacılık bugün İzmir'de CHP'cilik demek, CHP'nin arka bahçesi demek ve bugün CHP demek İzmir'de belediye olarak halka açılmış savaş demek.

'BÖYLE GİDERSE GEBERİP GİDECEĞİZ'

Konuşmasına inşaat işçilerinin sorunlarına ve örgütsüzlüğüne değinerek başlayan Cüneyt Doğan ise birlikteliğe vurgu yaparak şunları söyledi:  "Geçenlerde çiftçi bir abinin videosunu izledim. Onlara konuşuyor, onların ağzının payını verdi. Bu adamdaki heyecanın bizde olmasını istiyorum, bu beni çok sevindirdi. Adam diyordu ki, böyle giderse geberip gideceğiz. Gerçekten geberip gideceğiz. Bu iktidarın karşısında başka bir alternatif yok. Burada beraber bulunmamıza değer veriyorum, nereden gelirsek gelelim. Hepiniz benim yoldaşımsınız."

Toplantı farklı sektörlerden işçilerin konuşmalarının ardından, iki hafta sonra oluşturulacak BEK İzmir Yürütmesi için yapılan toplantı çağrısıyla sona erdi.