Bir takım huylar ve birkaç hayvan öyküsü…

Bir takım huylar ve birkaç hayvan öyküsü…

Tekerlemeye benzer şekilde yazılmış bu hikâyelerin en güzel tarafı da ders vermek gibi bir işinin olmaması. Hem çocuklara hem de büyüklere itici gelen didaktik dilden arınmış, hafiften dalga geçercesine yazılmış bu alabildiğine eğlenceli hayvanların çabucak okunabilecek uzunlukta hikâyeleri.

Herkesin uğruna para biriktirdiği bir takım şeyler vardır. Benim para biriktirme sebebim ise neredeyse yegâne olarak gezmek, hele de yurtdışında gezmek içindir. En çok sevdiğim kitapları saymıyorum, zira onları para biriktirmeyi bekleyemeyecek kadar çabuk tarafından elimde istiyorum. Gidebildiğim ülkelerin kitapçılarına, oralardaki eserlere ve özellikle de çocuk kitaplarına bakmayı pek seviyorum. Okuduğumdan zaman zaman bir şey anlamasam da, en azından çizimlerindeki kaliteden, baskılarından dolayı her seferinde de ‘ne kadar güzeller bunlar’ diye iç çekmeden duramıyorum. Ama kıskançlığa ve açgözlülüğe lüzum yok aslında, çünkü bizim topraklarımızdan da çok yaratıcı çocuk kitapları üreten yazarlar, baktıkça bakmak isteyeceğiniz resimler yapan çizerler çıkıyor artık.

Redhouse Kidz Yayıncılıktan çıkmış olan Leyla Fonten’den Öyküler serisi tam da anlattığım gibi, kalitesiyle yabancı yayınlarla aynı düzeyde olan bir dizi bence. Biraz gecikmeli olarak fark ettiğim 9 kitaplık bu dizinin birinci baskısı 2014 yılında olmuş.

“Merhaba! Benim adım Leyla.

Size bir hikâye anlatacağım,

Beğenirseniz ne ala!”

 

Seriden okuduğum iki kitap olan Öfkeli Örümcek Rıza ve Kıskanç Kurbağa Eda’nın başında La Fontaine’in torununun torununun torunu Leyla, hikâyelerin anlatıcısı olarak kendini tanıtır. Arkası bir hayli yüksek, kırmızı bir koltukta oturan kocaman topuzlu, gözlüklü ve biraz şaşı olan Leyla, evinde baktığı türlü çeşit hayvanı nasıl edindiğini anlatır giriş olarak.

Aşina olduğumuz ev hayvanları olan kedi, köpek, kuş ve balığın yanı sıra kirpisi, kurbağası, örümceği ve daha başka hayvanları da olan Leyla, seksen altı yaşına rağmen onlara sevgiyle bakar. Ama asıl zorlandığı hepsinin birbirinden tuhaf kişilikleriyle uğraşmaktır. Her bir kitapta da bu değişik huylarını anlatır hayvancıklarının.

Yazar Tülin Kozikoğlu, basit, yalın bir şekilde insanı anlatıyor çocuklara bu güzelim serisinde. Hepimizin sahip olduğu ama bazılarının sivrilip öne çıktığı kişilik özelliklerimizden bahsediyor onları hayvanlara atfederek. Anlattığı bütün huylar kötü olarak nitelendirdiklerimizden olsa da hikâyeleri sonunda tatlıya bağlamayı ihmal etmiyor. Hayvanlar o takıldıkları huylarını biraz olsun geride bırakabileceklerini fark ediyorlar kitap biterken.

Tekerlemeye benzer şekilde yazılmış bu hikâyelerin en güzel tarafı da ders vermek gibi bir işinin olmaması. Hem çocuklara hem de büyüklere itici gelen didaktik dilden arınmış, hafiften dalga geçercesine yazılmış bu alabildiğine eğlenceli hayvanların çabucak okunabilecek uzunlukta hikâyeleri.

İlkokul seviyesindeki çocuklara ve öğretmenlere yönelik yaratıcı yazma eğitimleri de veren, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun Tülin Kozikoğlu, Lili ve Yedi Çocuğu isimli başka bir kitap dizisi daha yazmış ki, şimdi onları da merak etmekteyim.

Bu güzel dizinin resimleyeni Sedat Girgin’i de tebrik etmek isterim. Anlatılan o kişilik özelliklerini hayvanlarda çok güzel yansıtan karakter çizimlerinin yanında diğer ayrıntılar da kitabın hoşluğunu ve eğlencesini arttırmış bence. Leyla’nın Örümcek Rıza’ya ördüğü o altı kollu mini minnacık kazak beni benden aldı diyebilirim. Okudukları kitaplarda çocuklar için resimlerinin de en az hikâye kadar önemli olduğu ve uzun uzun incelendiği düşünülürse Sedat Girgin’in bu dizideki çizimleri çok memnun edici olacaktır.

Arkadaşımda görüp de okuduğum için serinin sadece iki kitabını tanımış olsam da size hepsini birden alıp kütüphanenizin güzel bir köşesine yerleştirin derim. Daha önceki yazılarımda da tavsiye ettiğim gibi çocuğunuzla birlikte sesli okuma yaparak resimlerini incelediğinizde çok daha fazla keyif alacağınızı düşünüyorum. Zira sadece çocuğunuzun değil, sizin de çok hoşunuza gideceğinden eminim.

Keyifli okumalar dilerim…


KÜNYE: LeyLa Fonten’den Öyküler Serisi: Öfkeli Örümcek Rıza, Tülin Kozikoğlu, Resimleyen: Sedat Girgin, Redhouse Kidz Yayıncılık, 2014, 28 sayfa.

KÜNYE: LeyLa Fonten’den Öyküler Serisi: Kıskanç Kurbağa Eda, Tülin Kozikoğlu, Resimleyen: Sedat Girgin, Redhouse Kidz Yayıncılık, 2015, 28 sayfa.

DAHA FAZLA