Bir gün kala grevleri yasaklanan Birleşik Metal İş’ten açıklama

Bir gün kala grevleri yasaklanan Birleşik Metal İş’ten açıklama

Bursa ve Kocaeli’deki fabrikalarda başlatacakları grev, bir gün kala Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenen Birleşik Metal İş Sendikası’ndan açıklama geldi.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal İş); Bursa ve Kocaeli’de bulunan Asil Çelik fabrikasında aldıkları grev kararının AKP hükümetinin bir gece yarısı operasyonu sonucu ‘milli güvenliği tehdit edici’ gerekçesiyle 60 gün ertelenmesine ilişkin bir açıklama yaptı.

Greve bir gün kala gece yarısı grevlerinin ertelendiği ifade edilen açıklamada kararın ‘yasaklama’ anlamına geldiğinin altı çizildi.

Söz konusu erteleme kararıyla emekçilerin özgür toplu sözleşme yapabilmesinin zedelendiğini belirten açıklamada karar şöyle değerlendirildi:

 “Sendikamızın 40 yılı aşkın süredir örgütlü olduğu Bursa Orhangazi’de kurulu ve 674 işçinin çalıştığı Asil Çelik işyerinde devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, 18 Ocak 2017 tarihi itibariyle çıkacağımız grev aynı gün gece yarısı Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmiştir. Hukuki olarak ertelenme olarak ifade edilen bu durumun ne yazık ki aslında fiili olarak yasaklanma anlamı taşıdığı tüm kamuoyunca çok iyi bilinmektedir.

Ne yazık ki işçilerin ekmeğini ve çalışma koşullarını doğrudan ilgilendiren ve evrensel anlamda tartışılamayacak bir hak olan özgür toplu sözleşme düzeni, bu kararla bir kez daha zedelenmiştir.

SENDİKANIN İRADESİNE MÜDAHALE

“Sendikaların iradesine ve hak alma mücadelesine müdahale olarak nitelenebilecek bu yönteme son yıllarda sıkça başvurulması, özellikle de sendikamızın almış olduğu grev kararlarının bu yöntemle engellenmesi, başta üyelerimiz olmak üzere tüm sendikal hareketin mücadelesine zarar vermektedir.

Aylardır süren görüşmeler neticesinde üyemiz olan Asil Çelik işçilerini tatmin edebilecek bir teklifle karşılaşsaydık, grev kararına gerek kalmadan sözleşme imzalanırdı. Ancak aylardır süren görüşmelerden istenen ve beklenenden çok uzak bir durumun ortaya çıkması neticesinde grev kararı alınmıştır.

MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Ne yazık ki AKP Hükümeti, sendikamızın pazarlık gücünü tamamen elinden almış, işçinin evine götüreceği ekmeği ve kaderini işverenin ve Yüksek Hakem Kurulunun insafına bırakmıştır.

Sendikamız Birleşik Metal-İş’in, tüm bu engellemelere rağmen gerek üyelerimizin gerekse işçi sınıfının ortak çıkarları adına mücadeleyi sürdüreceğinin tüm kamuoyunca bilinmesini isteriz. Saygılarımızla