Binali Yıldırım'dan Almanya'ya: Geçmişi unutalım

Binali Yıldırım'dan Almanya'ya: Geçmişi unutalım

Başbakan Binali Yıldırım, Alman ARD televizyonuna verdiği röportajda, "Almanya ile ilişkilerde geçmişi unutalım, önümüze bakalım" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşme öncesinde Alman televizyon kanalı ARD'nin Tagesthemen programına özel bir röportaj verdi. Yıldırım, ARD sunucularından Pınar Atalay'ın sorularını yanıtladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Yıldırım, bir yıldır Türkiye'de cezaevinde olan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in ne zaman serbest bırakılacağı yönündeki soruya "Bu kararı ben vermiyorum. Mahkemeler kararı verecek. Umarım kısa süre içinde serbest kalır. Ben kısa süre içinde bir gelişme olacağı kanaatindeyim" yanıtını verdi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ben görevde kaldığım sürece, Deniz Yücel serbest bırakılmayacak" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletlerinde davaları mahkemeler görür. Mahkemeler karar verir. Bizler hisssettiklerimizi, düşündüklerimizi söyleyebiliriz. Ancak kendimizi mahkemelerin yerine koyamayız."

'DENİZ YÜCEL HAKKINDAKİ SUÇLAMALARI BİLMİYORUM'

Sunucu Atalay'ın "Deniz Yücel Almanya'da olsaydı cezaevinde olmazdı" şeklindeki açıklaması ve Yücel hakkında bir yıldır iddianamenin hazırlanmadığını hatırlatması üzerine ise Binali Yıldırım, "Bunu bilemem. Siz de bilemezsiniz. Yücel hakkındaki suçlamaları ne siz biliyorsunuz ne de ben biliyorum. Ancak kendinizi bir hakim ya da savcının yerine koyarsanız, işte o zaman hukuk devleti ilkesine aykırı davranmış olursunuz" diye konuştu.

'ABD İLE DE SAVAŞIRIZ'

Binali, Türkiye ile ABD arasındaki son dönem ilişkiye yönelik soruyu şöyle yanıtladı:

"Bizim ABD'ye yönelik bir tehdidimiz yok. Biz şunu söylüyoruz: Türkiye, ABD, Almanya NATO üyesi. ABD Suriye'de terör örgütüyle birlikte DEAŞ'e karşı mücadele etme kararı aldı. Biz de diyoruz ki: NATO üyesi bir ülke olan ve NATO'nun sınırlarını koruyan Türkiye'ye karşı terör faaliyetleri içinde olan terör örgütleriyle birlikte çalışma. Bu ortaklığa sığmaz. Bu büyük devlet olmaya da yakışmaz. Bizim YPG ile bir sorunumuz var. Ancak ABD YPG'nin yanında bize karşı savaşa girerse, onlarla da savaşırız."

'ALMANYA İLE YENİ BİR SAYFA AÇALIM'

Merkel'le yapacağı görüşmede bütün konuları görüşeceklerini söyleyen Yıldırım, "Almanya'da seçim oldu. Seçim öncesinde her iki taraf birbirine biraz yüklendi. Ama seçim bitti. Şimdi yeni bir sayfa açmanın vakti geldi. Ben böyle düşünüyorum. Sayın Merkel'le tüm konuları hiç sansür yapmadan konuşmayı amaçlıyorum, düşünüyorum. Ve biz şunu söylüyoruz: Almanya Avrupa'nın belkemiği. Türkiye bölgenin belkemiği. Dolayısıyla Avrupa'yla, Almanya'yla Türkiye ilişkileri sadece AB-Türkiye ilişkileri için değil, aynı zamanda dört milyona yaklaşan soydaşlarımız açısından da önemlidir. Ve yeni bir sayfa açalım. Geçmişi unutalım, önümüze bakalım, ilişkilerimizi daha da geliştirelim" dedi.

'BU BİR SAVAŞ DEĞİL'

Atalay'ın, Afrin operasyonuna yönelik açıklamalar yapan Türk Tabipleri Birliği'nden doktorların gözaltına alındığını hatırlatması üzerine Binali Yıldırım, "Bu operasyona karşı olan kimse tutuklanmadı. Ancak terörle mücadeleyi savaş diye nitelendirenlere yönelik hukuki adımlar atıldı. Bu da doğal. Çünkü bu bir savaş değil. Bu bir operasyon, Türkiye'nin bağımsızlığını, birliğini, sınır güvenliğini, can ve mal emniyetini korumak için yapılan bir operasyondur. Savaş iki ülke arasında olur. Suriye'de devlet yok ki savaş olsun. Suriye'de ABD de var, Rusya da var, koalisyonun içinde Almanya da var. Dolayısıyla bunları birbirine karıştırmayalım" diye konuştu.

'NEDEN TÜRKİYE FARKLI DÜŞÜNCELERE ZOR TAHAMMÜL EDİYOR?'

Yıldırım, "Türkiye'de hükümetten farklı düşününenler bunun sonuçlarını hesaba katmak zorunda kalıyor. Neden Türkiye demokrasisi farklı düşüncelere bu kadar zor tahammül ediyor?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Farklı düşünceler konusunda Türkiye'yi eleştirenler maşallah çok. Ancak kendilerine bakmıyorlar. Kendilerinin demokratik haklara riayet edip etmediklerini sormuyorlar. Bir Avrupa ülkesi bir Türk bakanı ülkeye sokmadı. Almanya Cemil Bayık'ın, bir terör liderinin video konferans aracılığıyla bir toplantıya bağlanmasına izin verdi ama Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının bir toplantıya (video konferansla) katılmasına izin vermedi. Peki bunu nasıl izah edecek Almanya?"

[ih2]

ERDOĞAN 'BİR SAVAŞIN İÇİNDEYİZ' DEMİŞTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Afrin hakkındaki açıklamalarında "Az önce bir helikopterimiz de düşürüldü. Bunlar olacak, bir savaşın içindeyiz" demişti.