Bilim-kurgu klasiği Blade Runner'ın devam filmi Türkiye'de sansürlendi

Bilim-kurgu klasiği Blade Runner'ın devam filmi Türkiye'de sansürlendi

Blade Runner’ın devam filminde çıplaklık içeren sahnelerinin Türkiye'de sansürlendiği ortaya çıktı.

Bilim-kurgu sinemasının klasiklerinden Blade Runner’ın (1982) onyıllar sonra çekilen ve merakla beklenen devam filmi Blade Runner 2049’un çıplaklık içeren sahnelerinin Türkiye’de dijital müdahaleyle kesildiği ortaya çıktı.

Türkiye’de cuma günü vizyona girecek olan Blade Runner 2049’un bugün film eleştirmenlerine yapılan basın öngösteriminde bazı sahnelerde aniden yakın plana geçilirken görüntü çözünürlüğünün belirgin biçimde düşmesi, atlamalar, diyalogun bölünmesi dikkat çekti. 

Sözcü gazetesi film eleştirmeni Burak Göral, sözkonusu sahnelerin orijinal online görsellerini twitter hesabından paylaşarak bu sahnelerin, çıplaklık içeren görüntülerin kadraj dışı kalacak şekilde müdale edilmiş olarak perdeye gelmiş olduğunu ortaya çıkardı. Göral, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Blade Runner 2049’da maruz kaldığımız Kanal 7 usülü sansürü hak edecek ne yaptık acaba?" yorumunda bulundu.

Blade Runner 2049, basın gösteriminin yapıldığı esnada henüz Film Denetleme ve Sınıflandırma Kurulu’ndan yaş sınıflandırması almamış olduğu için bu uygulamanın doğrudan Denetleme Kurulu’nun bir sansürü mü, yoksa dağıtımcının filmin Türkiye'de alacağı yaş sınırlandırmasını asgariye indirme kaygısıyla Türkiye pazarına özgü bir oto-sansür uygulaması mı olduğu kesinlik kazanmadı.

DAHA FAZLA