Bilgisayar oyunu bağımlılığı artık hastalık sayılacak

Bilgisayar oyunu bağımlılığı artık hastalık sayılacak

Dünya Sağlık Örgütü, bilgisayar oyunu bağımlılığını hastalık olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); son olarak 1990 yılında güncellenen Uluslararası Hastalık Sınıflandırması kılavuzunu önümüzdeki yıl güncellemeye hazırlanıyor. 

Yapılılan güncellemeyle birlikte bilgisayar oyunu bağımlılığı ilk defa hastalık olarak tanımlanacak. New Scientist dergisinin haberine göre, kılavuzda yapılacak değişikliğin taslağında, oyun oynamanın bir hastalık olup olmadığının tespitine ilişkin ölçütler yer alıyor. 

Hazırlanan taslakta, bilgisayar oyunu bağımlılığı ise bir kişinin bilgisayar oyunu oymayı yaşamsal ihtiyaçlarına göre daha öncelikli hale getirmesi şeklinde tarif ediliyor. Taslakta, hasta olarak tespit edilen kişinin olumsuz sonuçlarına rağmen bilgisayar oyunu oynamaya devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan yeterli kanıt ortaya konamadığı için internet ve akıllı telefon bağımlılığı gibi teknolojiye ilişkin çeşitli bağımlılıklara kılavuzda şimdilik yer verilemediği bildirildi. 

ABD Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi'ne göre bilgisayar oyunu bağımlılığının en çok ergenlik çağındaki çocuklar arasında yaygın. Time'ın haberine göre ABD'de ergenlik çağındaki çocukların yüzde 90'ı bilgisayar oyunu oynuyor ve bu oyunlarında yüzde 90'dan fazlası şiddet içerikli. Bu oyunların çocuklarda insanlara ve hayvanlara zarar verme, cezai davranışlara teşvik gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor.

DAHA FAZLA