Bild: Atatürk olsa ‘hayır’ derdi

Bild: Atatürk olsa ‘hayır’ derdi

16 Nisan'da gerçekleştirilecek Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili özel haber yapan Alman basınından Bild gazetesi haberinde "Atatürk olsa 'hayır' derdi" başlığını kullandı.

Alman basınından Bild gazetesi ülkemizde 16 Nisan'da gerçekleşecek Anayasa değişikliği referandumu ile ilgili özel haber yaptı. Sputnik'in haberine göre, Türkçe ve Almanca olmak üzere iki dilde yapılan tam sayfa haberde, Essen Üniversitesi Türkiye uzmanı Burak Çopur’un “Atatürk yaşasaydı hayır derdi, çünkü o otoriterdi, fakat totaliter değildi” sözleri başlığa taşındı.

"ATATÜRK REFORMLARIYLA DİN VE DEVLET İŞLERİNİ BİRBİRİNDEN AYIRMIŞTI. ERDOĞAN BUNU TERSİNE ÇEVİRMEK İSTİYOR"

Haberde, Çopur’un “Atatürk, bazıları oldukça sert olan, bazı uygulamalarıyla ilk demokratik reformları hayata geçirmiş, ayrıca din ve devlet işlerini birbirinden ayırmıştı. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın reformlarıyla bunlar tersine çevrilmek isteniyor” değerlendirmelerine de yer verildi.



‘Almanya’da böylesi bir referandum olsaydı, ülkenin görüntüsü nasıl olurdu?’ sorusu ise haberde, “Cumhurbaşkanı (Frank-Walter) Steinmeier, Başbakanı (Angela Merkel) ve tüm bakanları görevden alır, ardından da kendisinin atadığı SPD’li danışmanlarıyla iktidarı devralır ve Federal Meclis’te kendi partisiyle etkinlik kurmaya çalışırdı. Ülkeyi kararnamelerle yönetir, SPD’li meclise ise sadece bunları onaylamak kalırdı. Bu durumda Federal Anayasa Mahkemesi’ne de ağırlıklı olarak Steinmeier destekçileri yerleştirilmiş olurdu. Bu yüzden Karlsruhe’den (Alman Anayasa Mahkemesi’ne ev sahipliği yapan kent) de herhangi bir itirazın gelmesi beklenmezdi” şeklinde değerlendirildi.