Beyazıt'ta bölünmeye karşı kitlesel eylem: 'Yaşasın üniversite dayanışması'

Beyazıt'ta bölünmeye karşı kitlesel eylem: 'Yaşasın üniversite dayanışması'

Meclis’te yeterli sayıya ulaşamadığı için kararı 8 Mayıs’a ertelenen yasa tasarıyla okullarının AKP tarafından bölünmesine karşı çıkan öğrenciler, bugün de eylemlerine devam etti.

İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) bölünmesine yönelik öğrenci protestoları Beyazıt Meydanı’na açılan ana kapıda bugün de devam etti.

8’inci gününü dolduran protestolara bugün dayanışma amacıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, (MSGSÜ) Marmara Üniversitesi, (MÜ) Boğaziçi Üniversitesi, (BÜ) Yıldız Teknik Üniversitesi, (YTÜ) Galatasaray Üniversitesi, (GSÜ) İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, OHAL KHK'sıyla ihraç edilen akademisyen Levent Dölek ve HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’da katıldı.

Eylemde sık sık “Fakülteme dokunma üniversiteme dokunma”, “Beyazıt bizimdir bizim kalacak”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan konuşmalar şöyle:

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: Meclis'te kendi tasarılarını bile savunamadıklarıdan, bu tasarı haftaya ertelendi. Tasarı geçse bile üniversiteler bakteri gibi bölünerek çoğalır mı? Ama bizler buradaki gibi çoğalabiliriz. Şimdi değişim zamanı. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Faşizme karşı omuz omuza mücadeleye devam.

‘EYVALLAH’ DEMEYECEĞİZ’

İÜ Edebiyat Fakültesi'nden Deniz Büyüker: Tasarıyı çeşitli bahanelerle erteliyorlar. Toplumsal tepkiden dolayı karasızlar. ‘Yargı benim, polis benim’ diyenler Beyazıt'ta yanıtlarını aldılar. Üniversiteler her şeyiyle bütündür. Gençliğimızı Silivri yollarında geçireceğimize Beyazıt'ta nöbet tutarız. Bizim tutumunuz net; üniversitemizi böldürmeyeceğiz. Eğer olur da bu tasarı geçerse şunu bilsinler; biz tarihimizi, üniversitemizi bölecek tasarıya ‘eyvallah’ demeyiz. Herkes bilsin, onlar tasarılarını da alıp defolup gidecekler.

OHAL KHK'sıyla ihraç edilen akademisyen Levent Dölek: Bu üniversitedeki bu birikim kolay kolay yok edilemez. Günlerdir bunu gösteriyorsunuz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Bizler bu üniversiteye maaş bodrolarıyla bağlanmış değiliz. Bu üniversite bedel ödeyenlerle yaşar ve yaşayacaktır.

BÜ’den Özden Öz: Mücadeleyle kazandığımız haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz.

‘ONLAR SİZİ DEĞİL, SİZ ONLARI KOVARSINIZ’

İTÜ’den Cem Bülbül: Direnişinizle bize umut oldunuz. Sağolun, varolun. Bu mücadele haklıdır ve sizi üniversiteden kovamazlar, siz onları yuvalarınızdan kovarsanız.

Yıldız Savunması adına YTÜ’den Nida Kaya: Üniversiteleri tarihlerinden, kampüslerinden, fakültelerinden koparmaya çalışanlar şunu bilmelidir; üniversitenin bileşenleri okullarını parçalatmayacak.

‘AKLI VE BİLİMİ SAVUNDUĞUMUZ GİBİ SAVUNACAĞIZ’

MSGSÜ’den Merve Yetkin: Bugüne kadar aklı, bilimi nasıl savunduysak bugün üniversitemizi de öyle savunacağız.

GSÜ’den Dilan Üçlertoprağı: İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesine ve dolayısıyla ranta açılmasına karşıyız. Üniversitelerin bölünmesine, parsel parsel ranta açılmasına karşı çıkan on binler var. Üniversiteyi bölen tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz.

 

DAHA FAZLA