Beyaz Saray’dan Erdoğan – Trump görüşmesine dair açıklama

Beyaz Saray’dan Erdoğan – Trump görüşmesine dair açıklama

Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında iki ay sonra tekrar gerçekleşen telefon görüşmesine dair Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Beyaz Saray’ın açıklamasında “gerilimi azaltma” vurgusu ön plana çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Afrin saldırısına dair Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Türkiye ve ABD’den açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada saldırı ile ilgili konulara değinildiği belirtilirken Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise "Afrin'de tırmanan şiddetten duyduğu kaygı” vurgulandı. Beyaz Saray açıklamada Türk – Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranması gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklama şu şekilde;

ABD Başkanı Donald Trump'ın Erdoğan’a Afrin’de tırmanan şiddetten duyduğu kaygısını ileterek bunun iki ülkenin Suriye’deki ortak çıkarlarını zayıflattığını söyledi.

Türkiye’ye gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonlarını sınırlı tutma, sivil kayıpları önleme çağrısı yaptı. 

Türk Amerikan güçleri arasında bir çatışma riskini engellemek için Türkiye’nin ihtiyatlı davranmasını istedi.

İki ülkenin ve bütün tarafların DEAŞ’ı uzun vadeli bir yenilgiye uğratma hedefine odaklanması gerektiğini yineledi.

Trump Türkiye’den gelen yıkıcı ve yanlış söylemlerin yanısıra ABD vatandaşları ve yerel personelinin uzatılan olağanüstü hâl altında tutuklu olmasının neden olduğu kaygıları dile getirdi.

İki lider ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın -özellikle bölgesel istikrarın arttırılması ve DEAŞ, PKK, El Kaide, İran destekli terörü de kapsayacak şekilde terörün her şekliyle mücadele için- iyileştirilmesi hedefini taahhüt ettiler.