Berkin Elvan davası yarın

Berkin Elvan davası yarın

Berkin Elvan'ın katledilmesiyle ilgili davanın üçüncü duruşması yarın saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

Gezi direnişi sırasında, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın polis tarafından öldürülmesine ilişkin açılan davanın 3’üncü duruşması yarın İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davanın 6 Temmuz’da görülen ikinci duruşmasında Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan sanık polis Fatih Dalgalı Van 2. Sulh Ceza Hakimliği’nden SEGBİS aracılığıyla katılmıştı.

Elvan ailesi avukatlarının sanık polis Dalgalı’nın tutuklanması yönündeki talepleri mahkeme tarafından ‘kaçma şüphesinin bulunmadığı’ gerekçesiyle reddedilmişti.

SORUŞTURMA SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?

14 yaşında vurulan Berkin Elvan Taksim Gezi Parkı’nda süren direniş sırasında Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almaya giderken 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan gaz fişeğinin başının arkasına isabet etmesi nedeniyle ağır yaralanmıştı. Elvan 269 gün tedavi gördüğü hastanede 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti. Cinayete ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen görevlendirilmişti. Atama ve yer değişikleri nedeniyle soruşturmaya daha sonra Memur Suçları Bürosu’ndan Abdullah Yıldırım, Seyfettin Atıcı ve Faruk Bildirici bakmıştı. Savcı Bildiri’nin başka bir ile atanması üzerin dosya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a verilmişti. Savcı Kiraz, 31 Mart 2015 tarihinde yaşanan rehine olayında hayatını kaybetmişti.

Soruşturma dosyasının son savcısı İsa Dalgıç, incelenmesi için olay yeri ve TOMA aracı görüntülerini Adli Tıp Kurumu, Jandarma Kriminal Laboratuarı ve Ulusal Kriminal Büro’ya göndererek, görüntülerle şüpheli polis fotoğraflarının karşılaştırılmasını istemişti. Savcı Dalgıç’ın bu taleplerine karşın, Adli Tıp Kurumu, Ulusal Kriminal Büro ve Jandarma Kriminal Büro tarafından yapılan inceleme sonucunda şüpheli polis memurunun kimliğine ilişkin bir tespit yapılmamıştı.

Şüpheli polisin tespit edilmemesi üzerine savcı Dalgıç, bu kez bilirkişi listesi dışında ‘yüz tarama ve tanıma’ uygulamasını yapan özel bir şirketten dosyaya bilgisayar konusunda uzman bilirkişi atamıştı. Söz konusu yüz tanıma programında daha önce Jandarma Kriminal tarafından iyileştirilen olaya ilişkin TOMA aracının görüntüleri ile şüpheli 43 polis memurunun fotoğrafları yüklenerek karşılaştırma yaptırılmıştı. Uygulama sonucunda fotoğraflardaki şüphelilerden yalnızca 2’sinin yüzü görüntülerdeki kişinin yüzüne oturmuş ve eşleştirme yapılmıştı. Bu kez asıl şüpheliye ulaşmak için incelemelerine devam eden savcı Dalgıç, TOMA aracı görüntülerindeki şüphelinin boyunun tespit edilmesini bilirkişiden rapor aldırmış, gelen raporda görüntüdeki kişinin boyunun 1,91 olduğu ancak 1-2 cm yanılma payı olabileceği belirtilmişti. Eşleştirme programında yüzü görüntülerdeki kişiyle eşleşen 2 şüpheliden birinin boyu 1.85 cm diğerinin ise 1.89’ olması üzerine savcı Dalgıç, 1-2 cm yanılma payını dikkate alarak, boyu 1.89 olan şüpheli Fatih Dalgalı hakkında iddianame düzenlemişti.

Böylece 3,5 yıldır aksatılan soruşturma sonucunda polis memuru Fatih Dalgalı hakkında dava açılmıştı.