Berkin Elvan davası ertelendi, sanık polisin tutuklanması reddedildi

Berkin Elvan davası ertelendi, sanık polisin tutuklanması reddedildi

Haziran Direnişi’nde polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görüldü. Sanık polisin tutuklu yargılanması talebi reddedildi, dava 6 Temmuz'a ertelendi.

Haziran Direnişi’nde İstanbul Okmeydanı’nda evden ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu kaldırıldığı hastanede 269 gün verdiği hayat mücadelesini kaybeden 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görüldü. 

Davada, TÜBİTAK'tan sonra TRT'nin de Berkin Elvan'ın vurulma anına ait görüntüleri yeterli personel olmadığı gerekçesiyle inceleme talebini reddettiği ortaya çıktı. Davanın sanığı polis can güvenliği olmadığını belirterek SEGBİS ile duruşmaya katılmak istediğini söyledi. Tanınmamak için de takma bıyık, saç ve gözlük kullanması dikkat çekti. 

Dava, 6 Temmuz'a ertelenirken sanık polisin tutuklu yargılanması talebi reddedildi.


CANLI BLOG

Güncelleme 16.15

Baba Sami Elvan ise olay gününe ilişkin, "Eşim de, ben de tekstil işçisiyiz. Oğlumun Pazartesi günü mezuniyeti vardı. Çocuklarla çıkıp alışveriş yaptık. Ben uyuyordum, kızım geldi, 'Berkin'in kafası kırılmış' dedi. Ben konduramadım küçük bir şey var sandım. Daha uzaktaki hastaneye gittik. Kimse bize bilgi vermedi. Hemen ameliyata alındı ve uzun süren ameliyattan sonra hemen yogun bakıma alındı" dedi. 

Güncelleme 15.45

Gülsüm Elvan konuşması sırasında fenalaştı. Duruşmaya bir süre ara verildi. 

Güncelleme 15.35

Berkin'in annesi Gülsüm Elvan duruşmada söz aldı. "Halen tehdit ediliyorum. Çocuklarım tehdit ediliyor. Onların can güvenliği yok" diyen Gülsüm Elvan, "Oğlumun katili Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi. 

Güncelleme 14.30

Sanık Fatih Dalgalı, olayı hatırlamadığını iddia ederek, "Net bir görüntü yok. O ben değilim. Oradakileri de tanımıyorum" dedi. 

Güncelleme 13.50

Sanık Fatih Dalgalı'nın ifadesinin Segbis ile alınmasına karar verildi, kimlik tespiti yapılıyor.

Duruşma verilen aranın ardından tekrar başladı

Güncelleme 12.20

Mahkeme SEGBİS ile ilgili talepleri değerlendirmek için 13.30'a kadar ara verdi.

Av.Can Atalay, "sanığın, bıyığı takma mı? gözlüğü hep kullandığı gözlük mü tespit edilsin" talebinde bulundu.

Van'daki avukatlar sanığın takma bıyık taktığını, adil ve sağlıklı yargılama için İstanbul'da dinlenmesini talep ettiler.

Güncelleme: 11.40

Aranın ardından kararı açıklayan mahkeme heyeti tüm Baroların katılma taleplerini  oy birliği ile reddetti.

Davaya katılma taleplerinin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi.

Güncelleme: 11.18

Mahkemede, TRT’nin Berkin Elvan'ın vurulma anına ait görüntüleri yeterli personel olmadığı gerekçesiyle inceleme talebini reddettiği ortaya çıktı.

Elvan'ın ölümüne sebep olan sanık polis F.D.’nin Van Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığı belirtildi.

Güncelleme 09.46

Taksim Dayanışması ve Elvan ailesinin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda yurttaş Çağlayan Adliyesi önünde toplandı. Burada bir açıklama yapan baba Sami Elvan, adil yargılama talebinde bulundu. Bütün suçluların yargılanmasını isteyen Elvan, “Çok önemli bir dava, umarım adilane bir yargılama olur. En alttan en üste kadar herkesin bunda parmağı var. Suçluların bugün burada yargılanmasını istiyoruz. Neden bugün katil bizim karşımızda yok, neden bugün bizim gözümüzün içine bakarak konuşmayacak. Bizim sorularımız olacak. Umarız Türkiye çocukları adına iyi bir yargılama olur” diye konuştu.

Sami Elvan’ın ardından Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı’da bir açıklama yaptı.

Kitle daha sonra adliyeye girerek davanın görüleceği mahkeme salonuna geçti.

Davayı, Gezi Direnişi'nde hayatını kaybedenlerin aileleri, Taksim Dayanışması üyeleri, sivil toplum örgütü, emek meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda yurttaş takip ediyor.


Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin görülen davada yargılanacak olan tek sanık olan polis memuru F.D. hakkında müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki saat 10.00'da görülmeye başlayacak.

Elvan’ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianame, geçen 7 Aralık 2016’da tamamlanmış, 20 Aralık 2016’da da da kabul edilmişti. Berkin Elvan'ın hayatını kaybetmesinden 3 sene sonra oluşturulan iddianamede, 6 savcının değiştirildiği bilinirken, bugün başlayacak olan ilk davada tek sanıkla yapılacak. Berkin Elvan dosyasında daha önce isimlerine, görüntülerine yer verilen polislerin iddianameden çıkarıldığı ve tek sanık sayılan polis memuru F.D.'nin davaya getirilmek yerine SEGBİS ile ifade verecek.

İDDİANAME

İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak olan sanık polis memuru F.D.’nin yargılaması, mevcut salonun kapasitesinin yetersizliği nedeniyle adliyenin büyük salonunda yapılacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından İsa Dalgıç tarafından hazırlanan 11 sayfalık iddianamede, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan “müşteki” , olarak yer alırken, polis memuru F.D.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını talep edilmişti. İddianamede, hakkında soruşturma yürütülen 42 şüpheli polis hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

SORUŞTURMA SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?

14 yaşında vurulan Berkin Elvan Taksim Gezi Parkı’nda süren direniş sırasında Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almaya giderken 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan gaz fişeğinin başının arkasına isabet etmesi nedeniyle ağır yaralanmıştı. Elvan 269 gün tedavi gördüğü hastanede 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti. Cinayete ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen görevlendirilmişti. Atama ve yer değişikleri nedeniyle soruşturmaya daha sonra Memur Suçları Bürosu’ndan Abdullah Yıldırım, Seyfettin Atıcı ve Faruk Bildirici bakmıştı. Savcı Bildiri’nin başka bir ile atanması üzerin dosya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a verilmişti. Savcı Kiraz, 31 Mart 2015 tarihinde yaşanan rehine olayında hayatını kaybetmişti.

Soruşturma dosyasının son savcısı İsa Dalgıç, incelenmesi için olay yeri ve TOMA aracı görüntülerini Adli Tıp Kurumu, Jandarma Kriminal Laboratuarı ve Ulusal Kriminal Büro’ya göndererek, görüntülerle şüpheli polis fotoğraflarının karşılaştırılmasını istemişti. Savcı Dalgıç’ın bu taleplerine karşın, Adli Tıp Kurumu, Ulusal Kriminal Büro ve Jandarma Kriminal Büro tarafından yapılan inceleme sonucunda şüpheli polis memurunun kimliğine ilişkin bir tespit yapılmamıştı.

Şüpheli polisin tespit edilmemesi üzerine savcı Dalgıç, bu kez bilirkişi listesi dışında ‘yüz tarama ve tanıma’ uygulamasını yapan özel bir şirketten dosyaya bilgisayar konusunda uzman bilirkişi atamıştı. Söz konusu yüz tanıma programında daha önce Jandarma Kriminal tarafından iyileştirilen olaya ilişkin TOMA aracının görüntüleri ile şüpheli 43 polis memurunun fotoğrafları yüklenerek karşılaştırma yaptırılmıştı. Uygulama sonucunda fotoğraflardaki şüphelilerden yalnızca 2’sinin yüzü görüntülerdeki kişinin yüzüne oturmuş ve eşleştirme yapılmıştı. Bu kez asıl şüpheliye ulaşmak için incelemelerine devam eden savcı Dalgıç, TOMA aracı görüntülerindeki şüphelinin boyunun tespit edilmesini bilirkişiden rapor aldırmış, gelen raporda görüntüdeki kişinin boyunun 1,91 olduğu ancak 1-2 cm yanılma payı olabileceği belirtilmişti. Eşleştirme programında yüzü görüntülerdeki kişiyle eşleşen 2 şüpheliden birinin boyu 1.85 cm diğerinin ise 1.89’ olması üzerine savcı Dalgıç, 1-2 cm yanılma payını dikkate alarak, boyu 1.89 olan şüpheli F.D. hakkında iddianame düzenlemişti.

Böylece 3,5 yıldır aksatılan soruşturma sonucunda polis memuru F.D. hakkında dava açılmıştı.