Belalı Taş Devri’ne halk ödülü

Belalı Taş Devri’ne halk ödülü

15. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde Halk Jürisi ödülü Antalya'daki taş ocaklarının doğaya ve yaşam alanlarına verdiği zararları ele alan Yönetmen Deniz Akgün'ün Belalı Taş Devri belgeseline verildi.

Bu yıl 15'incisi düzenlenen ve Türkiye’nin tek çevre temalı kısa film etkinliği olan Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali sona erdi. Bakırköy Belediyesi ev sahipliğinde, Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) ve Çevre Film tarafından düzenlenen festival kapsamında ödüller, Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerine verildi. Yarışmaya katılan tüm filmler, her yaş ve çeşitli mesleklerden oluşan 50 kişilik bir Halk Jürisi tarafından ayrı değerlendirilerek ödüllendirildi. Halk Jürisinin birincilik ödülü, Antalya'daki taş ocaklarının doğaya ve yaşam alanlarına verdiği zararları ele alan Yönetmen Deniz Akgün'ün Belalı Taş Devri belgeseline verildi.

Festival kapsamında düzenlenen ödül töreninde konuşan Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu; “Bakırköy’ün Kültür Sanat Etkinliklerini Türkiye’ye rol model olarak tanıtan Bakırköylü sanatçılara teşekkürler ediyorum. Amacımız kültür ve sanat etkinliklerine daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde Belediye olarak üstümüze düşen görevleri fazlasıyla yerine getirelim. Bu festivale ortak olurken çevre bilinciyle birlikte sanatı buluşturmayı amaç edindik ve bu vesileyle kamuoyunda farkındalık yapmayı hedefliyoruz. Bu yolda ilerleyeceğimizin de sözünü veriyoruz” dedi.

SON BEDREDDİNİLERİN ÖYKÜSÜ İZLEYİCİYLE BULUŞTU

Yönetmenliğini Selahattin Yıldız’ın yaptığı ‘Balkan Işıkları – Son Bedreddiniler’ adlı belgeselin özel gösterimiyle başlayan etkinlik, Bakırköy Sanatçılar Derneği'nin Türk Sanat Müziği Korosunun hazırladığı ‘Unutulmaz Filmler’ adlı Yeşilçam’a damgasını vuran film müziklerinden oluşan konser ile devam etti.

HALK JÜRİSİ ‘BELALI TAŞ DEVRİ’Nİ BİRİNCİ SEÇTİ

Yarışmada dereceye giren filmlerin ödül töreniyle sona eren etkinlikte,  Halk Jürisi Ödülleri de sahiplerini buldu. Her yaş ve çeşitli mesleklerden oluşan 50 kişilik bir Halk Jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucu birincilik ödülü, Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Çakırlar Mahallesi ve çevresindeki taş ve kum ocaklarının doğaya ve yaşam alanlarına verdiği zararların ele alındığı ve Deniz Akgün'ün yönetmenliğini üstlendiği 'Belalı Taş Devri'adlı belgesele verildi.

Belalı Taş Devri belgeseli, aynı zamanda halk sağlığı konusunda çalışan bir hekim olan Yönetmen Deniz Akgün’ün Antalya çevresindeki taş ocaklarının doğa ve yaşam alanlarının yanı sıra insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ele alıyor.

İkincilik ödülü 'İçimdeki Öküz' filmiyle Yönetmen Sinan Aygün'e verilirken, üçüncülük ödülü ise 'Yaban' adlı filmle Yönetmen Volkan Budak'ın oldu.

KISA FİLM ÖDÜLLERİ DE SAHİPLERİNİ BULDU

Yarışmanın 'Ulusal Çevre Kısa Film' ödülleri de etkinlikte sahiplerini buldu. Ediz Hun (Sinema Sanatçısı); Engin Çağlar (Sinema Sanatçısı); Erdoğan Ünlü (Tiyatro Sanatçısı); Prof. Dr. Oğuz Makal (Beykent Üniversitesi GSF Öğretim Üyesi); Sadi Çilingir (Sinema Yazarı); Prof. Dr. Selahattin Yıldız (Maltepe Üniversitesi GSF Dekanı);Haluk Ayvazoğlu (Oyuncu) ve Vural Çavuşoğlu’ndan (Yapımcı-Yönetmen) oluşan seçici kurul, 'Kurmaca', 'Belgesel' ve 'Canlandırma' dallarında dereceye giren filmleri seçtiler.

‘TAŞ OCAKLARININ ETKİLERİ SÜREKLİ GÖZLENMELİ’

Halk Jürisinin filmini birincilik ödülüne layık görmesinin oldukça sevindirici olduğunu söyleyen Belalı Taş Devri’nin yönetmeni Deniz Akgün, “Taş ocakları açılırken çevreye ve insana verebileceği zararlar dikkate alınmalı ve bu etkiler sürekli olarak gözlemlenmeli. Gürültü, toz ve psikolojik etkileri gözlenmeli ve buna göre nereye açılıp nereye açılmayacağı belirlenmeli. Belgesel için doğrudan taş ocaklarının bulunduğu bölgedeki köylülerin ve bu konuda çalışan uzmanların görüşlerini yansıttık. Bu tür yapımlar yaşadıkları bölgelerde ortaya çıkan sorunlar karşısında seslerini duyurmakta zorlanan insanların sorunlarının aktarılması açısında da önemli. Festivalin Halk Jürisinin kararı da bu konuda bizleri motive etti” diye konuştu.

Yönetmen Deniz Akgün, tarım ve turizm alanındaki bölgesel sorunlara eğilen yeni belgesel ve kısa filmler çekmek istediğini de sözlerine ekledi. 

DAHA FAZLA