Behiç Ak'ın kedili dünyası...

Behiç Ak'ın kedili dünyası...

Bir hayli üretken olan Behiç Ak’ın yalın dili, hayvanların ağzından sayfalara döktüğü insan denen yaratığı esprili anlatımı, birbirinden güzel çizimleri çocuklara eğlenceli okumalar sunuyor. Hayvan sevgisini göze sokmadan benimseten bu keyifli kitapları tavsiye ederim…

Perge Dündar

Mimarlık eğitimi almış olan Behiç Ak, uzun süre Cumhuriyet gazetesinde “Kim Kime Dum Duma” isimli bant karikatürü çizdi. Daha sonra çocuk kitabı yazarlığı ve çizerliği, oyun yazarlığı, sanat yönetmenliği ve belgesel film çalışmaları  yaptı. Tek başına yazdığı ve aynı zamanda çizdiği çok sayıda çocuk kitabının yanında, kardeşi Sevim Ak ile beraber yazdığı ve çizimlerini yaptığı çocuk kitapları da mevcut.

Kitaplarında hayvanlara bir hayli yer veren Behiç Ak’ın kedilere karşı ayrı bir ilgisi olduğunu fark edebilirsiniz. Zira adları kedilerden müteşekkil olan, başkarakterleri kedi olan kitapları var.

“Şu kocaman evrende, bildiğiniz her şeyin tek ülküsü, kedicikten sevgi dolu bir “miyav” alabilmekti.” (s.9)

Günışığı Yayınları’ndan çıkan en yeni kitabı Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi’de, bütün insanların kendisine hizmet etmek için var olduklarına inanan “Nazlı” adlı beyaz bir kedi konu oluyor. Nazlı ukalalık olsun diye değil, gerçekten doğalının bu olduğunu düşünerek çevresindeki herkesi köle olarak kabul ediyor. Beraber yaşadığı ailenin mimar babasının, annesinin ve çocuğu Oktay’ın sadece kendisi, “kraliçe Nazlı” için didindiklerini farz ediyor. Oktay zaman zaman kedinin aptal, bencil olduğunu ve her şeyi yanlış anladığını ilan etse de Nazlı için değişen bir şey olmuyor.

Nazlı’nın birlikte yaşadığı aile, babanın üzerinde çalıştığı hayvanat bahçesi projesi için yaşadıkları büyük, kalabalık şehirden daha küçük bir yere taşınmaya karar verir. Yanlarında kraliçe Nazlı ve büyük yanlış anlamalar sonucunda ölümden dönüp evin bir üyesi olan Suzinak isimli kanarya ile birlikte bahçe içinde iki katlı ahşap bir eve yerleşirler. Nazlı ilk başta bahçeye adım atıp  kirlenmeyi istemez ama sonra doğanın çağrısına karşı koyamaz ve bu arada Gangster adını verdiği pis kokulu, kirli tüylü bir kedi ile tuhaf bir ilişki geliştirir. Tuhaftır çünkü kedi, Nazlı’nın bütün konuşma çabalarına cevap vermez. Onlar bu şekilde duvar tepelerinde, diğer bahçelerde karşılaşırlarken Oktay da okulda bir arkadaş grubu edinir. Bu çocukların Oktayların evinde yürüttükleri gizli bir projesi vardır ve Oktay’ın gelişiyle devam ederler. Bu arada babanın hayvanat bahçesi planları hayata geçirilmiş, yetkililerce açılış hazırlanmaktadır. Açılış yapılır yapılmasına ama kısa bir zaman sonra yağan şiddetli yağmurla araziye su basınca hayvanlar serbest bırakılırlar. Sular çekildikten sonra iki yavru hayvan dışında hayvanat bahçesinin sakinleri toplanırlar. Yavrulardan biri, bir ayı Oktayların bahçesinde ortaya çıkar. Çocuklar onu hayvanat bahçesine kapamak istemedikleri ve doğaya salmayı düşündükleri için bir plan yaparlar. Acaba ayıyı doğaya bırakacak planları işe yarayacak mıdır ve Nazlı bu arada neler yapmaktadır?

“Olay iyice karmaşık bir hal almıştı. Gizli bir el bütün kedileri tek tek alıp götürmüştü sanki.” (s.31)

Yine Günışığı Yayınlarından çıkmış olan Kedilerin Kaybolma Mevsimi isimli kitapta önce Sevgi’nin kedisi Titrek ortadan kaybolur. Ardından mahalle sakinlerinin kedileri tek tek yok olmaya başlar. Herkes yana yakıla sokaklarda kedilerini ararken beraber hareket etmek adına bir dernek kurarlar. 

“Sonunda bir dernek kurmaya karar verdiler. Eski bir depoyu kiraladılar. Duvarlarını boyadılar. İçini temizleyip pırıl pırıl yaptılar. Kapısına da gururla kocaman bir tabela astılar:KAYIP KEDİLER DERNEĞİ.” (s. 33)

Dernek olarak toplandıklarında kedilerin çoğunun aynı günde, 18 Haziran’da kaybolduğunu fark edince araştırma  başlarlar, ama bir ipucu bulamazlar. Bu arada televizyonda başlayan “Bizim Mahalle” adlı yeni bir dizi herkesin dikkatini çeker. Zira dizideki karakterler kedileri kaybolan kişilere çok benzemektedir.

“Artık bu kadarı da fazlaydı!
Nurten Hanım, “Hırsız vaaar!” diye bağırdı. “Birisi benim hayat hikayemi çalmış!!!”
(s.48)

Sırayla herkesin katılmasıyla durum tuhaflaşırken birden sonlanıverir dizi. Artık dizi yazarının daha fazla üretemediğini söyleyen yönetmen bitirmek zorunda kaldıklarını ifade eder. Bir süre geçtikten sonra mahalleli kedilerden ve diziden umudunu kesmişken bir kedi ortaya çıkar ki bu kedi Sevgi’nin Titrek’ine benzemektedir. Ama aynı zamanda mahalle sakinlerinin kedilerine de… Acaba bu muamma nedir ve her şey nasıl sonuçlanacaktır?

Bir hayli üretken olan Behiç Ak’ın yalın dili, hayvanların ağzından sayfalara döktüğü insan denen yaratığı esprili anlatımı, birbirinden güzel çizimleri çocuklara eğlenceli okumalar sunuyor. Hayvan sevgisini göze sokmadan benimseten bu keyifli kitapları tavsiye ederim…

Künye: Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi,  Behiç Ak , Günışığı yayınları,  2018, 195 sayfa. 

Künye: Kedilerin Kaybolma Mevsimi, Behiç Ak, Günışığı Yayınları, 2018, 32. Baskı, 95 sayfa.

DAHA FAZLA