Başkanlık teklifinin ikinci turunda 9, 10 ve 11'inci maddeler de kabul edildi

Başkanlık teklifinin ikinci turunda 9, 10 ve 11'inci maddeler de kabul edildi

Başkanlık teklifinin ikinci turunda 9, 10 ve 11'inci maddeler de Meclis'te kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda ikinci tur anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. gününde teklifin 9. maddesi 341, 10. maddesi 340, 11. maddesi 342 'Evet' oyuyla kabul edildi. 

Teklifin 11. maddesi 342 oyla kabul edildi. Genel Kurul'daki gizli oylamaya 481 milletvekili katıldı. Oylamada 342 kabul, 135 ret oyu kullanıldı; 1 oy çekimser, 3 oy boş çıktı.

11. MADDE: TBMM SEÇİMİ İLE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Teklifin 11. maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

10. MADDE: CUMHURBAŞKANI, YARDIMCILARI VE BAKANLARIN CEZAİ SORUMLULUĞU

İkinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 10. maddesi 340 oyla kabul edildi. Genel Kurul'daki gizli oylamaya 481 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret oyu kullanıldı; 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

​Teklifin 10. maddesi, cumhurbaşkanına vekalet ve cumhurbaşkanı yardımcılarının seçimi ile cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların cezai sorumluluğunu düzenliyor. Maddeye göre, cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

9. MADDE: CUMHURBAŞKANI'NIN YARGILANMASI

TBMM Genel Kurulu'nda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi 341 oyla kabul edildi. 9. maddeyle, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşüp ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.