Başkanlık ısrarının faturası büyüyor: Merkez Bankası enflasyonun sebeplerini açıkladı

Başkanlık ısrarının faturası büyüyor: Merkez Bankası enflasyonun sebeplerini açıkladı

Merkez Bankası enflasyondaki artışın sebeplerini açıkladı.

Başkanlık ısrarının ülke ekonomisine çıkardığı fatura büyürken, Merkez Bankası'nın enflasyondaki artışın sebepleri ie ilgili açıklaması dikkat çekti.

AKP/Saray Rejimi'nin başkanlık ısrarının Türkiye'yi sürüklediği kaosun birçok yönünden sadece biri olan ekonomideki kriz eğilimi güçlenirken, Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, açıklanan son ekonomik verilerde saptanan enflasyon artışının temel sebeplerinden biri olarak döviz kurundaki artış gösterildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, "Kur, enerji fiyatları ve vergi zammı nedeniyle enflasyon yükseldi" denildi.

TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporunda, "Aralık ayı, yurt içi talep koşullarının sınırlayıcı etkisine rağmen Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem olmuştur." ifadesine yer verildi.

TCMB, "Aralık Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu"nu yayımladı. Rapora göre, aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,64 arttığı ve yıllık enflasyonun 1,53 puan yükselerek yüzde 8,53 olduğu anımsatıldı.

Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde ifade edildiği üzere, gıda yıllık enflasyonunun işlenmemiş gıda kaynaklı olarak yükseldiği belirtilen raporda, enerji grubu yıllık enflasyonundaki artışın döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak sürdüğünün altı çizildi.

'DÖVİZ KURUNDAKİ YÜKSELİŞ ENFLASYON ARTIŞININ TEMEL SEBEBİ'

AKP/Saray Rejimi'nin bakşanlık ısrarını her dile getirişinde yaşanan toplumsal gerilim ve döviz kurlarındaki yükselişin enflasyona olumsuz etkisi saptanırken, Aralık ayının yurt içi talep koşullarının sınırlayıcı etkisine rağmen Türk lirasındaki değer kayıplarının temel mal fiyatlarında belirgin olarak hissedildiği bir dönem olduğu değerlendirilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Enerji fiyatları Aralık ayında yüzde 2,15 artmıştır. Petrol fiyatlarındaki belirgin artış ve Türk lirasında gözlenen değer kaybı ile akaryakıt fiyatları bu dönemde yüzde 4,81 yükselmiş ve bu grupta son dört aydaki birikimli fiyat artışı yüzde 18,51’e ulaşmıştır. Benzer şekilde, tüp gaz ve katı yakıt fiyatlarında bir önceki aya kıyasla sırasıyla yüzde 2,17 ve yüzde 3,53 artışlar gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, enerji grubu yıllık enflasyonu bu dönemde 2,52 puanlık yükselişle yüzde 8,67 olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu aralık ayında 2,10 puan artarak yüzde 5,65'e yükselmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları kayda değer bir oranda yükselerek bu gelişmede belirleyici olmuştur. Bu dönemde özellikle beyaz et, bakliyat, yumurta gibi alt gruplarda güçlü fiyat artış eğilimi devam etmiş ve bu gruplarda yıllık enflasyon sırasıyla yüzde 16,01, 20,31 ve 35,43'e ulaşmıştır. İşlenmiş gıda grubunda ise aylık fiyat artışı (yüzde 0,75) hızlanırken grup yıllık enflasyonu yüzde 6,67 ile yataya yakın seyretmiştir."

ALKOL VE SİGARA ZAMLARININ ENFLASYONA OLUMSUZ ETKİSİ DEVAM EDECEK

Raporda, aralık ayında yapılan vergi artışları ile alkollü içecekler ve tütün grubunda fiyatların yüzde 7,33 yükseldiği, yıllık enflasyonun ise yüzde 31,59 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Böylece alkol-tütün grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısının 2016 yılında 1,57 puana ulaştığı aktarılan raporda, tütün ürünleri fiyatlarındaki artışın ay içine yayıldığından vergi artışının etkisinin, daha sınırlı olmakla birlikte, ocak ayında da gözleneceği vurgulandı.

DAHA FAZLA