‘Başkanlık Anayasası’nın 4. ve 5. maddeleri de yumruklu-tekmeli oylamayla kabul edildi

‘Başkanlık Anayasası’nın 4. ve 5. maddeleri de yumruklu-tekmeli oylamayla kabul edildi

‘Başkanlık Anayasası’ olarak bilinen değişiklik teklifindeki 4. ve 5. maddeler de Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Tarihe ‘Başkanlık Anayasası’ olarak geçecek olan Anayasa değişikliği teklifinin dördüncü ve beşinci maddeleri de Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Meclis’te tekmeli yumruklu kavganın gölgesinde yapılan oylamayla geçirilen maddeler şunları içeriyor:

4. MADDE

Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın "TBMM'nin Seçim Dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi" olarak değişiyor.

Maddeyle ilgili 486 milletvekili katıldığı gizli oylamada 343 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Teklife göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

CHP VE HDP’NİN ÖNERGELERİ KABUL EDİLMEDİ

Oylama öncesi CHP ve HDP'nin 4. maddenin tekliften çıkarılması yönünde ayrı ayrı verdiği önergeler ise kabul edilmedi.

5. MADDE

Anayasa değişikliği teklifinin beşinci maddesinin gizli oylamasına ise 354 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 7 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 1 geçersiz oy çıktı. CHP milletvekilleri oylamaya katılmadı.

5. madde, Meclis'in görev ve yetkilerine düzenleme getiriyor.

Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.

Teklifin 1. turdaki beşinci maddesi üzerinde CHP Grubu adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP’nin görüşmelerdeki tavrını eleştirdi.

Özel, halkın kürsüsünü korumaya aldıklarını söyledi. Ardından CHP milletvekilleri alkışlar eşliğinde kürsüye yürüdü ve kol kola girerek kürsüyü çembere aldı.

CHP'lilerin eyleme devam etmesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın birleşime ara verdi.

Protestoya tahammül edemeyen AKP milletvekilleri kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP'lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada iki partinin milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga ve itiş kakış yaşandı, bir milletvekili yaralandı.

Şiddetli kavganın üzerine Meclis Başkanvekili’nin ara vermesinin ardından açılan birleşimde, CHP, oylamaya katılmayacağını açıkladı.

Madde üzerinden verilen önergelerin oylaması da milletvekillerinin ayaküstü tartışmaları devam ederken yapıldı ve önergeler kabul edilmedi. Bazı CHP milletvekilleri ise bu duruma tepki gösterdi.

5. maddenin Meclis’i yok edeceğini belirten CHP’li Engin Altay teklifin söz konusu maddesinin oylamasına katılmayacaklarını açıkladı.

Oylamanın ardından Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın birleşimi bugün saat 14.00’te devam etmek üzere kapattı.