Başkanlık Anayasası’nda büyük ‘sıfırlama’: AKP’li bakanlar soruşturulamayacak!

Başkanlık Anayasası’nda büyük ‘sıfırlama’: AKP’li bakanlar soruşturulamayacak!

MHP ve AKP’nin birlikte hazırladığı Anayasa değişikliğine ilişkin yapılacak referandumda ‘Evet’ çıkması durumunda, AKP’li bakanlar soruşturulamayacak.

AKP’nin MHP’nin desteğini alarak hazırladığı Başkanlık sistemini içeren Anayasası değişikliğine Nisan ayında yapılacak referandumda 'Evet’ denmesi durumunda, 15 yıllık AKP iktidarında görev yapan bakanlar soruşturulamayacak.

AKP, Anayasa değişikliğiyle yeni sistemde cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların görev suçlarından yargılanmasını oy oranı kriteriyle neredeyse olanaksız hale getirirken, 15 yıllık iktidarında görev yapan eski bakanları da güvenceye aldı. Mevcut Anayasa’nın ‘Meclis soruşturması’ başlıklı 100. maddesi, başbakan ve bakanlar hakkında Meclis soruşturması açılabilmesi için 55 milletvekilinin önerge vermesini yeterli buluyor. Hakkında soruşturma önergesi verilen bakan hakkında yapılacak gizli oylamada soruşturma komisyonu kurulmasına karar verilmesi durumunda Meclis’te siyasi partilerin milletvekili sayılarına göre bir soruşturma komisyonu kuruluyor. Soruşturma komisyonunun çalışmaları sonucunda hazırlanan rapor, TBMM Genel Kurulu’nda görülüyor ve ilgili bakan Meclis’in salt çoğunluğuyla (276) ve gizli oyla Yüce Divan’a gönderilebiliyor.

GERİYE DÖNÜK ZIRH

Nisan ayında referanduma götürülecek Anayasa değişikliği ile öngörülen sistemde ise cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların yargılanması zorlaştırılıyor, hatta olanaksız hale getiriliyor.

Anayasa paketindeki hükme göre ise cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç işlediklerinde TBMM’de üye sayısının salt çoğunluğunun (301) vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis’te, gizli oylamayla ancak üye tamsayısının beşte üçünün (360) oyuyla soruşturma komisyonu kurulabilecek. Yüce Divan’a gönderebilmek için ise TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada 400 milletvekilinin Yüce Divan’a sevk yönünde oy vermesi gerekecek.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre Anayasa değişikliğiyle getirilen yeni düzenleme, AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca görev yapan bakanları da kapsayacak. AKP’nin hukukçu kurmayları, “Anayasa değişikliğiyle yeni bir usul getiriliyor. Yeni usul eski bakanlar için de uygulanır” şeklinde görüş bildiriyor.

Anayasa değişikliğinin 16 Nisan’da yapılacak referandumda kabul edilmesi durumunda haklarında Meclis’te daha önce soruşturma açılan 4 bakanın da yer aldığı eski bakanların yargılanabilmesi için eğer soruşturma komisyonu kurulabilirse TBMM Genel Kurulu’nda 400 milletvekilinin de Yüce Divan yönünde oy kullanması gerekecek.