Başkanlığa 'hayır' demek şimdi de nefret suçu sayıldı!

Başkanlığa 'hayır' demek şimdi de nefret suçu sayıldı!

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı nöbetçi savcısı 'Şeriata, faşizme, başkanlığa hayır' yazan afiş için nefret suçundan ifade alınmasını istedi.

5 TKP üyesi İzmir’de dün afiş çalışması yaparken polisler tarafından Bostanlı Karakolu’na götürüldü. İdari para cezasının kesileceğini bildiren polisler Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı nöbetçi savcısını aradı. Savcının polislere yanıtı, “İdari para cezası kesin bir de nefret suçundan ifadelerini alın” oldu. Savcının sözleri TKP üyelerinin avukatını ve polisleri şaşırttı.

Afişin nefret suçu kapsamına alınamayacağını ifade eden Av. İhsan Can Akmarul “Kanunda nefret suçunun ne olduğu açıkça belirtilmiştir. Burada nefret suçu aramak mümkün değil. Savcının vermiş olduğu bu talimat bile başkanlığa neden karşı çıkılması gerektiğini göstermektedir” diye konuştu.

Anayasal haklarını kullandıkları yönünde İfade veren 5 TKP üyesine adli para cezası işlemi uygulandı. TKP'liler bu cezaya itiraz edecek.

(TKP'liler tarafından asılan afiş)

NEFRET SUÇU 

TCK’nın 122. maddesinde nefret suçu şöyle tanımlanıyor:

Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;

a) Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,

b) Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,

c) Bir kişinin işe alınmasını,

d) Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını,

engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.