Basın örgütlerinden Erdoğan’ın ‘Hapisteki gazetecilerin hepsi hırsız, çocuk istismarcısı, terörist’ sözlerine yanıt

Basın örgütlerinden Erdoğan’ın ‘Hapisteki gazetecilerin hepsi hırsız, çocuk istismarcısı, terörist’ sözlerine yanıt

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın “Cezaevinde gazeteci yok” sözlerine TGS, DİSK Basın-İş ve ÇGD Genel Başkanından yanıt geldi.

Saray'da Anadolu Yayıncılar Derneği üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Erdoğan’ın “149 kişilik bir liste vermişler bize. Güya gazetecilermiş. İçlerinde katilden soyguncuya, çocuk istismarcısına kadar herkes var. İçlerinde gazeteci yok. Bir liste geldi; 144’ü terör suçundan cezaevinde bulunuyor” sözlerine tepkiler dinmiyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay Erdoğan’ın sözlerine ilişkin açıklamada bulundu.

149 DEĞİL 154 GAZETECİ HAPİSTE

Erdoğan’ın dediği gibi 149 değil 154 gazetecinin cezaevinde olduğunu anımsatan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Cezaevlerinde gazeteci yok. Elime 149 kişilik liste verdiler. Bu kişiler terör örgütü üyeliğinde, hırsızlıktan, tacizden hapisler’ dedi. Sayın Cumhurbaşkanı belki bilmiyordur buradan ona da hatırlatalım; Cezaevlerinde bulunan 154 kişinin tutuklanmalarına neden olan suçlamalara, delillere baktığımız zaman hepsinin gazetecilik faaliyetlerinden içerde olduğunu görüyoruz.

‘Niye şu manşeti attınız? Bu manşetteki amacınız neydi? Bu haberi yaparken…, bu yazıyı yazarken…, bu kitabı hazırlarken…’ diye başlayan sorularla tutuklandı meslektaşlarımız. Haber yaptıkları için, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklandılar. Şu an cezaevlerinde bulunan kaç gazetecinin Başbakanlık tarafından verilen basın kartı iptal edildi, kaç gazetecinin SGK kayıtları basın iş kolundaydı? Sadece bu iki kritere baktığımız zaman dahi cezaevlerinde bulunanların gazeteci olduğunu görebiliriz.”

‘DÜN GAZETECİLERE TERÖRİST DİYENLER BUGÜN TERÖRİST OLMAKLA SUÇLANIYOR’

DİSK Basın İş’ten de Erdoğan’ın sözlerine ilişkin yapılan açıklamada ise “Basın özgürlüğü bizim kırmızı çizgimizdir’, gazetecileri terörist ilan eden mahkeme kararlarına uymuyoruz ve saygı duymuyoruz” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Medya ülkemizde gerçekleri halka ulaştırma görevini bir yana bıraktı, egemenlerin halka karşı politikalarına rıza üretmek için var gücüyle yarışıyor. Medya analizlerinden medyanın 'Evet' için nasıl çalıştığını ve 'Hayır diyenleri nasıl görmezden geldiğini görüyoruz. Böyle bir ortamda en yetkili ağızlardan gazetecilere yönelik asılsız suçlamalar dile getiriliyor. Nasıl olsa medya geçmişi unutturur, resmi tarih yazar diye düşünüyorlar herhalde.

Cezaevindeki gazetecilerin terörist olduğu söyleniyor. Bu iddialar ilk kez dile getirilmiyor elbette. Hapisteki gazetecilerin birçoğunun iktidara muhalif kesimlerin sesi olan basın yayın organlarında gazetecilik yaptığı, gazetecilik mesleğinin gereği olan faaliyetlerin suçlamalara konu olduğu düşünülürse bugün Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama gazetecilere yönelik antidemokratik tutumun üstünü örtme çabasından fazlası değildir. Kalemiyle, fotoğraf makinesiyle, kamerasıyla halkın haber alma hakkı için çabalayan gazetecilere "terörist", "istismarcı", "hırsız" gibi ithamlarla kara çalma niyeti elbette hakikatin acı duvarına çarpacaktır.”

‘GAZETECİLERİ TERÖRİST İLAN EDEN MAHKEME KARARLARINA UYMUYORUZ’

Unutmayın ki dün gazetecilere terörist diyenler bugün hapishanede terörist olmakla suçlanıyor. Kaçma şüphesi var diye gazetecileri tutuklayanlar, bugün yurt dışında kaçacak yer arıyor. Biliyoruz hukuk her zaman adalet getirmiyor ama yine de  hukukun en temel prensibine göre insanlar haklarında bir mahkeme kararı verilene kadar suçsuzdur. Ve kimsenin insanları önceden suçlu ilan etme veya yargı üzerinde baskı kurma hakkı yoktur.

Bir zamanlar sizlerin de dediği gibi "Basın özgürlüğü bizim kırmızı çizgimizdir", gazetecileri terörist ilan eden mahkeme kararlarına uymuyoruz ve saygı duymuyoruz.

AHMET ABAKAY: CİDDİYE ALMIYORUZ

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ise şunları söyledi:

“Bu sözleri ciddiye almıyoruz. Yıllardır aynı şeyi söylüyorlar. Şimdi soruyorum Cumhuriyet Gazetesi'nin 11 yazarı tutuklu. Bunlardan hangisi hırsız, çocuk istismarcısı, terörist. 150 gazeteci tutuklu ve hepsi de gazetecidir. Hepsi de düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında çalışma yaptı. Gazetecilik yaptı" 

Dihaber’e konuşan Abakay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asıl olarak tutuklu gazetecileri değil dışarıda kalan gazetecileri hedef aldığını ifade ederek, "Susun yoksa sizde onlar gibi 'terörist' olursunuz diyorlar, tehditte bulunuyorlar" diye belirtti. 

DAHA FAZLA