Başbakan Yıldırım: Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip

Başbakan Yıldırım: Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Yıldırım, "Artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip" dedi. Öte yandan Yıldırım, “Mısır ile ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız” ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Yıldırım, "Artık daha fazla zaman kaybetmeden Suriye’de yeni bir sayfanın açılması hayati öneme sahip" dedi. Öte yandan Yıldırım, “Mısır ile ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız” ifadelerini kullandı.

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Bildiğiniz gibi resmi konutta CHP ve MHP genel başkanları Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Sayın Devlet Bahçeli ile bir araya geldik. 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde başlattığımız dayanışma ve işbirliğinin konusunda o günden bugüne kadar büyük bir kararlılıkla devam ettiriyoruz. 7 Ağustos'ta Yenikapı'da yaşanan ve Türkiye'ye yeni kapılar açan o birlik beraberlik uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin terörle mücadelesinde, ülkemizin iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında temel konularımızla beraber hareket etmek tabiatı ile her bakımdan milletimize ve ülkemize büyük bir katkı sağlıyor."

"SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI"

"DAEŞ, PYD, YPG gibi terör grupları var. Diğer taraftan da koalisyon güçleri var ve rejimin davet ettiği Rusya var. Bütün bu tarafların İran ve Suudi Arabistan’ı dahil edebiliriz. Bütün bu tarafların Suriye’de akan kanın durdurulması ve bütün Suriyelileri temsil edeceği bir yönetim şekli esastır. Bu bağlamda bizim önemle üzerinde durduğumuz konu çok nettir. Suriye’nin bölünmemesi, toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi. Etnik gruba avantaj sağlayacak yapılaşmaya izin verilmemesi. Bazı gayretler var Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirilmek. Bu Türkiye olarak bizim kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı. Etnik temele dayalı olmayan bütün grupların içinde yer aldığı bir yönetimin oluşturulması ve böylece husumetlerin ortadan kaldırılması.

"GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARI ONAYLAMIYORUZ"

"Rusya ve İsrail ile ilişkilerimiz normalleşti. İlişkilerin daha da geliştirilmesi memnuniyet verici. Burada süratle kaybedilen zaman kazanılmaya çalışılıyor. Ancak son zamanlarda İsrail’in Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısının da asla sivillere yönelik bu saldırıların onaylanmadığını açık bir dille ifade etmek isteriz. Bizim İsrail ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi, Filistinlilerin haklı davalarına karşı duruşumuzu, onlarla birlikte hareket etmemizi asla engellemez, durdurmaz. 

"Bakanlar Kurulu’nda ele aldığımız çok önemli bir konu var. Çukur siyasetinin başladığı şehir ve ilçeleri işgal girişiminden sonra başarıyla burada güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarla beraber bölgenin imar edilmesi, yeniden hayatın süratla normalleşmesi, bölgeye olan yatırımların hızlı bir şekilde gelmesi anlamında uzun bir zamandan beri eden doğu ve güneydoğuya yönelik yatırım teşvik projelerini nihayet tamamladık. Bunlarla ilgili detaylı açıklamayı bugün yapmayacağız, bölge illerinde peyderpey önümüzdeki günlerde giderek gençlerimizle kadınlarımıza vatandaşlarımıza beraber olup bu açıklamaları orada yapacağız.

"MUHALEFET İKTİDAR AYRIMI YAPMAYACAĞIZ"

"Ülkenin ana meselelerinde muhalefet iktidar ayrımı yapmayacağız. Bütün konuları konuşarak gayret içinde olacağız. Milletimiz birleşme istiyor. Ayrışmanın ne kadar etkilediğini gördük. 3 partinin başkanını davet etti Cumhurbaşkanımız, konuları görüştük. Bizlere teşekkür etti, ayrıca hiç değilse temel bazı hususlarda anayasa değişikliği yapılması konusunda da müşterek gayret göstermesini teklif etmişti. Bu bağlamda 3 parti bu süreci başlattık. Aşağı yukarı 8-10 görüşme oldu ve bazı önemli hususlarda görüş birliğini sağlandığını da görüyoruz. Zannediyorum 5-10 gün içerisinde bu çalışma bir noktaya gelecek ve genel başkanlara sunulacak biz de gözden geçirerek anlaştığımız maddeleri Meclis’e getirerek kısmi de olsa bir değişikliğe ihtiyacımız olan, vesayet döneminden kalan maddeleri değiştirmiş olacağız. Kapsamlı bir anayasa olmasa bile yeni anayasaya giden yolda uzlaşarak başaracağız. 

"GAZİANTEP SALDIRISININ FAİLİNE İLİŞKİN İPUCU YOK"

Bu saldırıyla ilgili (Gaziantep) henüz faile ilişkin bir ipucu bulunabilmiş değil. Sadece bir tahmin, görgü tanıklarının anlattıklarından çıkan bir tahmindir. Saldırıyı kimin yaptığı, hangi örgüt adına yapıldığı konusunda tüm kanaatler maalesef doğru değildir. Çocuk mudur, büyük müdür, öyle bir rivayet var. Buna yoğunlaşılıyor. Elde edilenlerle olayın arkasında kimler var, onlar da ortaya çıkarılacak. 

"MISIR'LA İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME KONUSUNDA KARARLIYIZ"

"Mısır’dan yapılan sağduyulu açıklamalar güzel, devamını getirmek lazım. Mısır’la ilgili Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ölçü bellidir. Mısır halkın iradesini gözardı etmemelidir. Halkın iradesiyle iş başına gelecek bir yönetimin mutlaka söylenmesi gerekir. Darbe sonrası yönetim el değiştirmiştir, Türkiye’de denediler başaramadılar. Türkiye’de başarılamaması dostlarımızı şaşkınlığa uğratsa da Türk milletini görmüş oldular. Biz Mısır'la ilişkileri geliştirme konusunda kararlıyız. Halklarımız kardeştir.

En azından ekonomik alanda bir siyasi alandaki normalleşme zaman alsa bile ekonomik, turizm, tarım kültür vs. alanlarda ilişkilerimizi süratle geliştirebiliriz. Her iki ülkenin de ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Suriye konusunda Rusya işin içindedir. Rusya’nın çözümde bizimle hareket etmesi doğaldır. "