Başbakan Yıldırım: Bundan böyle muhatabımız Bağdat

Başbakan Yıldırım: Bundan böyle muhatabımız Bağdat

Başbakan Yıldırım, IKBY referandumun ardından ilişkilerin nasıl olacağına dair, "Bizim muhatabımız bundan böyle Bağdat olacak" açıklamasında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Habertürk, TRT Haber, NTV, CNN Türk ve A Haber kanallarının ortak yayınında medya temsilcilerinin sorularını yanıtlıyor.

"REFERANDUMUN SONUÇLARI TANINMAYACAK"

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından bugün gerçekleştirilen referanduma ilişkin konuşan Yıldırım, "Bu referandum dünyanın tüm uyarılarına rağmen, başta komşular, İran, Türkiye olmak üzere bütün BM'ye tabi ülkeler bu referanduma karşı görüşlerini ortaya koydular. Bir inatlaşmaya gitti Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ve bu referandumu yapıyor. Biz açıkça ifade ettik, bu referandum gayri meşrudur, sonuçları tanınmayacaktır, yok hükmündedir" dedi. 

"YAPTIRIMLAR 3 GRUP ALTINDA"

IKBY'ye yönelik yaptırımlara değinen Yıldırım, "Kararlar 3 grup altında. Ekonomik, siyasi-diplomatik alanda yapılacak çalışmalar ve güvenlik-askeri boyutta yapacağımız çalışmalar" ifadelerini kullandı. 

"SINIRDAKİ TATBİKATA IRAK DA KATILMA KARARI ALDI"

TSK'nın Habur Sınır Kapısı yakınlarında düzenlediği askeri tatbikata Irak'ın da katılma kararı aldığını açıklayan Yıldırım, "Bugünlerde Genelkurmay başkanımız Tahran'a bir ziyeret yapacak. Cumhurbaşkanımızın da Tahran'a ziyareti var. İran, Türkiye, Irak bu krizin büyümeden çözülmesi yönünde bütün gayretimizi göstereceğiz. Sınırdaki tatbikata Irak da katılma kararı aldı. Askeri personel, subay ya da uzman düzeyde katılım olacağı yönünde bir bilgi var" ifadelerini kullandı. 

"BİZ SAVAŞA GİRMİYORUZ"

"Biz savaşa girmiyoruz. Güvenlik tedbirimizi alıyoruz" diyen Yıldırım, "Diyelim; Bir tırım gidiyor, peşmerge çevirdi, yükünü yağmaladı. Bu bizim vatandaşımıza karşı yapılmış bir harekettir, tabii ki bunun gereğini yapacağız. Bizim o bölgede 12-13 yerde konuşlanmamız var. Zaten varlığımız var, yeni bir şey yapacak değiliz" ifadelerini kullandı. 

"BUNDAN BÖYLE MUHATABIMIZ BAĞDAT"

AKP'nin IKBY Başkanı Mesud Barzani'yi Ankara'da "devlet başkanı" gibi ağırlamasına yönelik eleştirilere cevap veren Yıldırım, "Türkiye hata yapmadı. Türkiye niye hata yapsın ki. Anayasasında konan esaslar üzerine bir muamale yaptı, bundan böyle bu muameleyi yapmayacak. Bizim yaptığımız protokol uygulamaları, Barzani'nin yönetimine keyfi yaptığımız uygulamalar değil. Artık anayasada hak ettiği, tanımlanan muameleyi de göremeyecek. Bizim muhatabımız bundan böyle Bağdat olacak" dedi. 

"BİZ İŞİN GÜCÜN ARASINDA MERKEL'İN KOALİSYONUNA YARDIMCI OLAMAYIZ"

Almanya'daki seçimlere ilişkin konuşan Yıldırım, "Merkel'e yazılı tebrik mesajı gönderdim. Her ne kadar birinci parti oldu ama tek başına iktidar olamadı. Onların seçime göre değişen bir sistemler var. Tek başına iktidar olamadı, oy da kaybetti ama birinci parti. Büyük koalisyon olmayacak. Burada geriye Jamaica koalisyonu kalıyor. Ona da Jamaica'nın bayrağına benzediği için o koalisyonu planlıyorlar. Liberaller, Yeşiller ve Hıristiyan Birliği var. Onun bir ortağı da var kendi içinde. Biz bu kadar işin gücün içinde onların koalisyonuna yardımcı olamayız. Seçim havası bitti, geçim havası başladı. Artık normale dönelim, işimize bakalım. Sayın Merkel büyük büyük laflar etmenin zarar olduğunu gördü. Irkçılar kazandı. Almanya bu konuda biraz daha gelecekle ilgili tedbir alması lazım. FETÖ'cülere müsahamayı bırakacak. PKK sempatizanlarına alan açmaktan vazgeçecek. Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için buna ihtiyaç var" dedi. 

"AMERİKA İÇİNDE FARKLI AMERİKALAR VAR"

ABD ile Türkiye'nin ilişkisine değinen Yıldırım, "Bunlar Amerikan yönetimine aktarıldı. Amerika farklı bir ülke. Amerika içinde değişik Amerikalar var. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Korumalarla ilgili muamele, FETÖ'ye bakış açısı, NATO müttefikliğinden doğan yapılması gereken işlerin yapılmaması, Türkiye'ye tehdit olan unsurlarla işbirliği gibi unsurlar Amerika'nın Türkiye'ye karşı bakışını yansıtıyor. Bunu görmezden gelemeyiz" dedi. 

"BİZİM DE İYİ KÖTÜ İŞİMİZ VAR, KOLTUK DOLU BİZİ NEREYE KOYACAKSINIZ?"

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın istifasına ilişkin konuşan Yıldırım, "Toplantıdaydım, 'Kadir Topbaş istifa etti' diye bilgi geldi ama orada 'istifa ettirildim' diye bir şey mi dedi? İstifa ettikten sonra da önce de görüştük. İstifa edeceği konusunda bana bilgi verdi sadece. Yerine ilçe belediye başkanlarından biri gelir muhtemelen. Bu hafta sonunda süre doluyor, perşembe günü (28 Eylül) belediye mecisi seçim yapacak" dedi.

Yıldırım, kendisinin İBB Başkanı olacağı yönündeki iddialara, "Bir arkadaşımız boşalan koltuğu doldurmuş olacak. Koltuk boşaldı, başka biri gelip oturacak. Bizim de burada iyi kötü işimiz var yani. Bizi nereye koyacaksınız?" şeklinde yanıt verdi. 

Yıldırım ayrıca, İBB başkanlığı koltuğuna bir ilçe belediye başkanının geçebileceğini söyledi. 

"TORUNUM 'DEDE TEŞEKKÜR EDERİM TEOG'U KALDIRDIN' DEDİ"

TEOG'un kaldırımasına ilişkin konuşan Yıldırım, "1 milyon 200 bin öğrenci ve ailelerini ilgilendiren bir konu. TEOG konusu başından beri hep yanlış anlaşılıyor. TEOG bir sistem değil. Sistem değişikliği yok. Okullar, kurslar, dershaneler çocuklar bunaldı. Kimyası bozuldu. TEOG kalkınca bütün öğrenciler büyük bir bayram havasında, benim torunum da 'Dede teşekkür ederim TEOG'u kaldırdın' dedi."