Başbakan Yardımcısı Kaynak'tan kendisine yalanlama: 'Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebilir' demedim

Başbakan Yardımcısı Kaynak'tan kendisine yalanlama: 'Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebilir' demedim

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak “Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebilir” sözleriyle ilgili geri adım atarak “asla böyle bir şey söylemedim” dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, dün CNN Türk'te yaptığı İran'dan Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebileceği söylemiyle ilgili İran Dışişleri Bakanlığı'nın "alakasız ve tuhaf" yorumlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

‘ASLA DEMEDİM’

Kaynak, "Avrupa kendi güvenliğinin Türkiye'den başladığını bilmelidir ve ona göre hareket etmelidir. Şunu ifade ettim, 'sadece Suriyeli göçmenler meselesi değil, Türkiye, İran'ın daha doğusundan gelip, İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçmeye kalkışan, bunun için çaba gösteren bir başka mülteci sorununu engelliyor' dedim. Bizim İran sınırımızda, Van'da, Ağrı'da, Iğdır'da kolluk kuvvetlerimizin, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, Jandarmamızın, Emniyet teşkilatımızın en önemli faaliyet alanlarından biri bu olmuştur. 2016 yılında 30 bin düzensiz göçmenin Türkiye'ye üzerinden Avrupa'ya gitmesini engelledik. Bu insanları yakaladık. Bu yılın ilk 3 ayında da yine 3 bin civarında... Bu mücadeleyi yaptığımızı ortaya koydum. Yoksa 'Türkiye'ye İran'dan yeni bir göç dalgası bekliyoruz, bu yeni göç için hazırlıklıyız' asla böyle bir şey söylemedim, 'Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebilir' de demedim" dedi.

[ih2]

 

NE OLMUŞTU?

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, dün CNN Türk yayınında yaptığı açıklamada “Aldığımız bilgilere göre İran'da 3 milyon mülteci Türkiye'ye hareketlenme içinde. Türkiye'ye gelmeye çalışıyor. Daha çok Afgan mülteciler" demişti.

Kaynak’ın gelebileceği söylemi açıklamasına  İran Dışişleri Bakanlığı Türkiye’ye 3 milyon mülteci “alakasız ve tuhaf ” diye yorumlanmış ve “İran, 30 seneye aşkın bir süredir komşu ülkelerden gelen milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye, İran’ın bunca sene bu insani meseleyi hiçbir zaman siyasi ve özel hedefler doğrultusunda suistimal etmediğini ve her hangi bir ülkeye karşı kullanmadığını İran’dan öğrenmeli ” denilmişti.