Barzani'nin seçim konseyi ABD, İngiltere, BM teklifini reddetti: Referandum yapılacak

Barzani'nin seçim konseyi ABD, İngiltere, BM teklifini reddetti: Referandum yapılacak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde bugün toplanan Referandum Yüksek Konseyi ABD, İngiltere BM tarafından referanduma alternatif olarak sunulan seçeneği görüştü. Konsey, “Referandum hazırlıklarına devam” kararı aldı. Konsey, "Şimdiye kadar sunulan öneriler, milletimizin talebi ve inancını kapsayan garantiyi kapsamadığından dolayı referandum süreci devam edecek" dedi.

IKBY'nin Referandum Yüksek Konseyi bugün Erbil'e bağlı Pirmam ilçesinde bir araya gelerek Mesud Barzani başkanlığında 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda ele alınan en önemli gündem, ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile Birleşmiş Milletler ve İngiltere temsilcilerinin, Barzani’ye referanduma alternatif olarak önerdikleri proje oldu. Rudaw'da aktarılan habere göre, toplantı neticesinde referandum hazırlıklarının devamı yönünde karar alındı. 

Kararla ilgili Referandum Yüksek Konseyi'nden yapılan açıklamada ise toplantıda alınan karalar şu şekilde açıklandı: "Şimdiye kadar sunulan öneriler, milletimizin talebi ve inancını kapsayan garantiyi kapsamadığından dolayı referandum süreci devam edecek. Milletimizin karar verme hakkını sağlamak uğruna, sorumluluk duygusu içinde yapıcı bir ruhla, uluslararası toplumun ilgili mercileriyle diyalog ve görüşme sürecine devam edilecek."

ABD, BM, İNGİLTERE'NİN SUNDUĞU ALTERNATİF AÇIKLANMADI

IKBY Başkanı Mesud Barzani 14 Eylül’de ABD, BM ve İngiltere temsilcileriyle Duhok’ta görüşmüştü. McGurk, görüşmede Barzani’ye bir alternatif sunduklarını açıklamış, Barzani de söz konusu alternatifi siyasi liderle görüşeceklerini belirtmişti. Ancak bu alternatif önerinin ayrıntıları açıklanmadı. 

Görüşmeden sonra Barzani yaptığı açıklamalarda, referandumu ertelemeleri için istenilen noktada bir alternatif alamadıklarını ve 25 Eylül’de referanduma gideceklerini söylemişti.