Bartın halkının yaşam mücadelesi İstanbul'da anlatıldı

Bartın halkının yaşam mücadelesi İstanbul'da anlatıldı

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun düzenlediği 'ekoloji sohbetleri' kapsamında, Bartın Platformu üyeleri termik santrale karşı verdikleri mücadeleyi anlatmak üzere İstanbul'da buluştu.

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun düzenlediği 'ekoloji sohbetleri' kapsamında, Bartın Platformu üyeleri termik santrale karşı verdikleri mücadeleyi anlatmak üzere düzenlenen etkinlik İstanbul'da gerçekleştirildi.

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun ekoloji sohbeti ile başlayan etkinlikte Avukat Berkay Dal ile Bartın platformundan Adnan Soylu ve Recai Çakır konuşma yaptı.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, HEMA Termik Santraline karşı 11 yıldır mücadele eden ve son olarak iki bin kişiden fazla davacıyla mahkemeye başvuran Bartın ve Amasra halkının mücadelesi ile Bartın deneyimi üzerinden termik santrallere karşı mücadele ve termik santrallerin doğa üzerindeki etkileri anlatıldı.

Amasra’da Hema Termik santral projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporu verildikten sonra Bartın Platformu, Amasra ve Bartın’da  “#davacıyım” kampanyası ile bir ay boyunca standlar açıp, halk toplantıları yaparak yurttaşları bilgilendirmiş ve bu davaya müdahil olmalarını sağlamıştı. Bir aylık süreç içerisinde 6 bin nüfusluk ilçede 2 bin kişi bu davaya müdahil olmuştu.

Bartın Platformu, termik santral karşı olmalarının nedenini şöyle açıklıyor:

* Termik santral, UNESCO Geçici Miras Listesine girmiş olan Amasra’nın bu niteliğini ortadan kaldıracak.

* Amasra ve Bartın’ın kentsel sit alanlarının yanı sıra Türkiye’nin ilk PANParks Sertifikalı milli parkı olan Küre Dağları Milli Parkı’nı tehdit ediyor.

* Kömür ithalatı için yapılacak liman yazın binlerce kişinin yararlandığı Tarlaağzı kumsallarını yok edecek, yüzlerce balıkçının yararlandığı balıkçı barınağı yok olacak.

* Termik santral yöredeki turizm etkinliklerini sona erdirecek, balıkçılık, çilek, fındık vb. tarımsal etkinlikler ve orman ürünleri zarar görecek.

DAHA FAZLA