Barış savunucusu doktorlar 6 gündür gözaltında

Barış savunucusu doktorlar 6 gündür gözaltında

Türk Tabipleri Birliği yöneticilerinin 30 Ocak'ta evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alınmalarından bu yana neler yaşandı?

İleri Haber

Erdoğan ve AKP hükümetinin hedef gösterdiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticilerinin evlerine ve TTB Genel Merkezi’ne 30 Ocak günü sabah saatlerinde polis baskın düzenledi.

İçişleri Bakanlığı, AKP hükümetinin Afrin saldırısına karşı barışı savunduğu için hükümet ve yandaşlar tarafından hedef gösterilen TTB yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, suç duyurusu dilekçelerini işleme koyan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da 11 hekim hakkında "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama" ve "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik" suçlamalarıyla 29 Ocak'ta soruşturma başlatmıştı.

29 Ocak'ta başlatılan soruşturmanın hemen ardından 30 Ocak'ta gerçekleştirilen baskınlarda, TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel ile Merkez Konseyi üyeleri Uz. Dr. Mehmet Sezai Berber, Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Dr. Selma Güngör, Dr. Hande Arpat, Dr. Ayfer Horasan, Prof. Dr. Taner Gören, Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, Dr. Dursun Yaşar Ulutaş, Dr. Bülent Nazım Yılmaz, Dr. Şeyhmus Gökalp gözaltına alındı. Bulundukları illerde gözaltına alınan TTB Merkez Konseyi üyeleri, daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Gözaltılar sonrası hekimlerin üniversitedeki odaları dahi polis tarafından arandı.

HASTA KAYITLARINA EL KONULDU

TTB Genel Merkezi’nde yapılan aramada, bütün üye kayıtları, disiplin soruşturmalarında yer alan bütün hasta ve hekim bilgileri ile TTB’nin muhasebe kayıtları ve diğer bütün bilgilere el konuldu.

Aynı gün, TTB Genel Merkezi önünde gözaltılara karşı desteğe gelenlere polis saldırdı. Demokratik kitle örgütü temsilcileri gözaltına alınmaya çalışıldı, polis saldırı sırasında “Al o karıyı al” şeklindeki skandal ifadeleri kullandı.

WMA: TTB YÖNETİCİLERİ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR

Dünya Tabipler Birliği (WMA); TTB yöneticilerinin gözaltına alınmalarına yaptıkları açıklamayla sert tepki gösterdi. Açıklamada, “Türk Tabipleri Birliği’nin insan haklarını ve barışı destekleme görevi vardır; son gözaltılar ve suç duyurusu bu açıdan bizi derin kaygılara sürüklemiştir. Türkiye’nin 2003 yılında onaylamış bulunduğu Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesinde öngörülen ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Türk yetkililerden TTB yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını ve sindirme kampanyasına son verilmesini talep ediyoruz. Dünyadaki hekim kuruluşlarını, sağlık, örgütlenme ve ifade hak ve özgürlükleri dâhil olmak üzere Türkiye’nin insani ve insan hakları alanındaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi için gerekli girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz" denildi.

Aynı gün, İstanbul Tabip Odası, Türk Psikiyatri Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği'nin de aralarında olduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti, emek meslek örgütleri ile yurttaşlar, yaptıkları açıklamalar ve paylaşımlarla gözaltılara tepki gösterdi.

[ih3]

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, TTB'nin "Savaşa hayır" diyerek imzaladığı bildiriyi Meclis'te okudu.

GÖZALTINA ALINAN TTB YÖNETİCİSİ İŞTEN ÇIKARILDI

30 Ocak'ta gözaltına alınanlar arasında bulunan Dr. Şeyhmus Gökalp, 31 Ocak'ta sözleşmeli olarak çalıştığı Diyarbakır Merkez Bankası’ndaki işinden çıkarıldı.

TÜKEL VE GÖREN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Dr. Gökalp'in ardından 1 Şubat'ta da TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Taner Gören İstanbul Üniversitesi’ndeki görevlerinden uzaklaştırıldı. İÜ Rektörlüğü, Tükel ve Gören hakkında görevlerinden 3 ay uzaklaştırma kararı verdi.

HUKUKÇULAR, DOKTORLARIN BİLDİRİSİNİ OKUDU

Hukuk örgütlerinin Cumhuriyet gazetesi soruşturması kapsamında tutuklanan meslektaşları için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde başlattığı Adalet Nöbeti'nin 1 Şubat'taki 44’üncü haftasında hukukçular, gözaltındaki doktorların savaş karşıtı bildirisini okudu.

Avukatlar, gözaltına alınan TTB Merkez Konsey üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısını yaparak, hekimler ile dayanışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

GÖZALTINDAKİ TTB'Lİ DOKTORLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Gözaltındaki TTB’li hekimler için Meclis’te Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verildi.

[ih2]

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, barış savunucusu doktorların gözaltına alınması hakkında Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-TTB Başkanı Raşit Tükel ve 11 üyesinin gözaltına alınmasının ve haklarında soruşturma açılmasının hukuki gerekçesi nedir? TTB’ye yönelik somut suçlama nedir?

-TTB tarafından yayınlanan bildiride geçen hangi sözcük veya cümleler, 11 kişinin gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılması için somut bir delildir?

-TTB’ye soruşturma açan Sağlık Bakanlığının doktorluk mesleğine yönelik belirlediği ilkeler nelerdir? Doktorların bağlı bulundukları Hipokrat yemininin hangi durumlarda geçerli olup olmadığına ilişkin alınmış bir karar bulunmakta mıdır?

-TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Taner Gören’in görevden uzaklaştırılmasının hukuki dayanağı nedir?

510 AVUKKATTAN TTB'YE DESTEK

Türkiye'nin dört bir yanından 510 avukat, 'Biz avukatlar uyarıyoruz' başlığı ile yayınladıkları açıklamada savaşa karşı tutumlarını açıklayarak TTB'ye desteklerini dile getirdi.

510 avukatın imzasıyla yayınlanan metinde “TTB üyesi hekimlerin gözaltına alınması, Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Savaş karşıtı olduğunu ifade ettiği için gözaltına alınan ve tutuklanan herkes derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

TTB'YE SOSYAL MEDYADAN DESTEĞE GÖZALTI

TTB'ye sosyal medyadan desteklerini bildiren 13 kişi, 2 Şubat günü sabaha karşı evlere düzenlenen polis baskınlarında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın danışmanı Songül Akbay, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden Cevahir Canpolat, yazar Emek Erez, Öğrenci Kolektifleri’nden Aysu Simge Taştan, Kaos GL’den Ali Erol, avukat Kemal Ulusoy ve Seyri Sokak’tan belgesel yönetmeni Sibel Tekin de bulunuyordu.

GÖZALTINA ALINAN ÜÇ TTB YÖNETİCİSİ ADLİ KONTROLLE SERBEST

TTB Merkez Konsey üyeleri Sinan Adıyaman, Ayfer Horasan ve Şeyhmus Gökalp, 2 Şubat günü savcılık ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TTB yöneticilerine savcılık ifadeleri sırasında sorulan skandal sorular şöyleydi:

-Savaş Halk sağlığı sorunudur derken neyi kastettiniz?

-HDP’nin kurumsal adresinize Afrin operasyonlarına karşı bildiri içerir mailden sonra bu bildiriyi yayınlamanız tesadüf mü?

-PKK/PYD ile irtibatız var mı?

-TSK’nın Diyarbakır, Mardin, Nusaybin ve Şırnak Cizre’de gerçekleştirdiği operasyonlar hakkındaki düşünceniz nedir?

-TSK’nın yaptığı operasyonlara ve halen Afrin’de TSK’nın meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirdiği operasyonlara karşı mısınız?

-Daha önce PKK/PYD’nin eylemleri konusunda kınama bildiriminde bulundunuz mu?

-Konsey üyeleri olarak açıklamalarınızın PYD/PKK unsurlarının eylemlerine karşı harekete geçilmemesi, operasyon yapılmaması isteği içeriyor mu?

-Açıklamalarınız operasyonları gerçekleştiren TSK’yi yıpratıcı, askerlerimizin morallerini bozucu ve ulusal güvenliğimizin sağlanmasına yönelik operasyonları dünya çapında değersiz kılmaya çalışan ibareler içeriyor mu?

-Facebook hesabınızda yaptığınız Suruç paylaşımının nedeni nedir?

TTB’nin 8 yöneticisi ise hala gözaltında tutuluyor.