Barış Akademisyenlerine hapis cezası

Barış Akademisyenlerine hapis cezası

'Barış İçin Akademisyenler' davasında İzzetin Önder’e 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Cezayla, akademisyenler hakkındaki davada ilk karar çıkmış oldu.

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için yargılanan ‘Barış İçin Akademisyenler’ hakkındaki ilk karar duruşmasından hapis cezası çıktı.

Haklarında dava açılan 10 akademisyen İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. İlk olarak İstanbul Üniversitesi'nden Ayda Rona, Aylin Altıbay Cingöz'ün duruşması görüldü. Cingöz'ün hazır bulunduğu duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını okudu. Mütalaada, "Bildiri her ne kadar internet üzerinden imzaya açılmış ise de amacın 'örgütün düşüncelerinin yayılması' olarak" gösterildi. Mütalaada, "katliam, işgal gibi kelimelerin özellikle seçildiği" ileri sürüldü. Savcı, Cingöz'ün "örgüt propagandası yapma" iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti Cingöz'e, "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 1 yıl, basın yayın yoluyla işlendiğinden yarı oranında artırım yapılarak 1 yıl 6 ay, sanığın duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak cezayı 1 yıl 3 aya indirdi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

İZZETTİN ÖNDER'E CEZA: KAMU VİCDANIYLA İMZALADIM

Prof. Dr. İzzettin Önder de duruşma salonunda hazır bulundu. Savcı bir önceki duruşmada sunduğu esas hakkındaki mütalaasını yineledi.

Karar öncesi sözleri sorulan Önder, beraat talep ederek, "Bu tür olaylar nedeniyle vatandaşların devlete aidiyet bağı zayıflayabilir. Ben bu metni bir kamu görevlisi olarak kamu vicdanıyla imzaladım" dedi.

Mahkeme aynı gerekçelerle 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi, Önder’in cezası da ertelendi.

Bir sonraki duruşma 4 Nisan, saat 09.30'a ertelendi.