Bank Asya'nın eski yönetim kurulu başkanı tahliye edildi

Bank Asya'nın eski yönetim kurulu başkanı tahliye edildi

Sakarya'da hakkında "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan Bank Asya'nın eski yönetim kurulu başkanı Erhan Birgili adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliye edildi. 

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında "anayasayı ihlal" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan  Bank Asya'nın eski yönetim kurulu başkanı Erhan Birgili'nin ilk duruşması gerçekleştirildi. 

Kimlik tespitlerinin yapılması ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianamelerin özetinin okunmasının ardından söz verilen sanık Birgili, Sakarya Üniversitesi, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Bursa Orhangazi Üniversitesi ve Süleyman Şah Üniversitesi'nde görev yaptığını söyledi.

2012 yılında görev yapan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik'in kendisini aradığını belirten sanık Birgili, "Bankanın yönetim kurulunda denetçi üye olarak çalışmam için genel kurula teklif edeceğini söyledi. Bunun üzerine SAÜ'den izin alınması gerektiğini anlattım. Üniversiteye yazı yazıldı, yönetim kuruluna katılmama izin verildi. TMSF'nin Bank Asya'ya el koyduğu 3 Şubat 2015'e kadar bu bankadaki görevime devam ettim" dedi.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan beraatına, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ise hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Sanığın avukatı, savcının mütalaasına ilişkin savunmasında, suçlamaları kabul etmeyerek, müvekkilinin her iki suçtan beraatını talep etti.  

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Birgili hakkında "anayasayı ihlal" suçundan koşullar oluşmadığı için beraatına, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ise 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti.