Bakterilerin evrimleşme mekanizması ilk kez görüntülendi

Bakterilerin evrimleşme mekanizması ilk kez görüntülendi

Hızlıca evrimleşen ve bu sebeple antibiyotiklere karşı direnç geliştiren bakteriler bu özellikleriyle hastalıklarla mücadelede sorun haline gelmekteydi.

11 Haziran’da Nature Microbiology‘de yayımlanan bir çalışmada, bakterilerin bu hızlı evrimleşme için kullandığı mekanizmalardan birisi kayda alınabildi.
Araştırmada, kolera hastalığına sebep olan iki Vibrio cholerae bakterisi, mikroskop altında gözlemlendi. Yapılan gözlemlerde, bakterilerden birisinden çıkan kamçı benzeri bir uzantının (pilus); bir DNA parçasına takıldığı ve onu bakteriye taşıdığı görülüyor. 

'FLORESAN BOYA TEKNİĞİ İLE GÖZLEMLEME'

Bilimfili’nde yayınlanan görüntüler; bilim insanlarının bakterilerin gen aktarımını gerçekleştirmek için pilusunu kullandığını doğrudan gözlemleyebildiği ilk görüntü oldu.
Antibiyotik direncinin bakteri türleri arasında taşınmasını sağlama noktasında önemli bir yol olan ‘yatay gen aktarımı’ yapıların çok küçük olmalarından kaynaklı daha önce gözlemlenememişti. Ancak ekibin kullandığı ‘floresan boya tekniği’ ile mikroskop altında gözle görünür bir görüntü sağlandı. Sürecin anlaşılması, bakterilerin DNA’larını nasıl paylaştıklarının anlaşılması ve bu paylaşımı engelleme şansının artmasına olanak tanıyacak olması açısından önemlidir.

'ANTİBİYOTİK DİRENCİNİ YAYAN MEKANİZMALAR ORTAYA ÇIKARILABİLECEK'

Bu yeni gelişme ile bakterilerin antibiyotik direncini yayan mekanizmalarını ortaya çıkarabilmek ve bu mekanizmayı engellemek için yeni yolların keşfedilmesini sağlayacağı düşünülmektedir. Floresan boyama yöntemi ise piluslarun diğer fonksiyonlarını keşfetmek için de kullanılabilecek.

Daha önceki verilere göre, Amerika’da en az 23.000 ölüm, antibiyotik direncinin gelişmesinden kaynaklandığı düşünüldüğünde, araştırma, bilim dünyası açısından oldukça önemli bir hal alıyor.

DAHA FAZLA