Bakanlıktan 'vampirler neden uzun yaşar’ konferansı

Bakanlıktan 'vampirler neden uzun yaşar’ konferansı

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği tıp kongresinde ‘Vampirler Neden Uzun Yaşar?’ ve ‘Padişahın Hatırası’ adlı konferanslar düzenleneceği ortaya çıktı.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği (KMTD) ve Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde, 11 - 15 Mart tarihleri arasında Antalya Side’de düzenlenecek olan ‘XI. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi’nde skandal konferanslar düzenleneceği ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı ve KMTD tarafından organize edilen kongrenin duyurusunda yer alan ‘Bilimsel Program’ kısmında ‘Vampirler Neden Uzun Yaşar’ ve ‘Padişahın Hatırası’ başlıklı konferanslar düzenleneceği görüldü.

HEYECAN DUYUYORLARMIŞ

“Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği, 11 - 15 Mart 2018 tarihinde sizlerle birlikte XI. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi'ni gerçekleştireceği için heyecan duymaktadır” denilen kongre çağrı metninde, tüm kan merkezleri çalışanlarının etkinliklere katılması istendi. Kongrenin hedefinin şu olduğu ifade edildi:

“Hedef; bu alanda çalışanlara standart bir başlangıç eğitiminin verilmesidir. İçerik önceki yıllarda yapılan kurslarla aynı olduğundan bu kursa mükerrer katılım önerilmemektedir. İlk defa aramıza katılacak arkadaşlara mutlaka bu kursa katılmalarını öneriyoruz. Kongrede birbirimizi daha yakından tanıyacak, öğrenecek, öğretecek, tartışacak, eğlenecek ve ülkemiz kan bankacılığının bir adım daha ileri gitmesini sağlayacağız. Kongre ve Kurs programını tamamlayanlara katılım sertifikaları verilecektir. Tüm kan merkezi çalışanlarının katılımını bekliyoruz”

‘BİLİMSEL PROGRAM’ ADI ALTINDA VAMPİR KONFERANSI

Bir tıp kongresinde “Bilimsel Program” başlığı adı altında “Vampirler Neden Uzun Yaşar” ve “İmparatorluğun Sınırında Padişahın Hatırası: Macaristan-Zigetvar'da Kanuni Sultan Süleyman Palankasının Dünü ve Bugünü” şeklindeki konferansların olması ise Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bilimsellikten ne anladığı sorularını akıllara getirdi. 

VAMPİR KONFERANSINA UZMAN DOKTOR

Kongre başkanı ve aynı zamanda ‘Uzman Doktor’ olan Ramazan Uluhan’ın “Vampirler Neden Uzun Yaşar” konferansına başkanlık edeceği öğrenilirken, kongrenin etkinlikleri arasında “Bir Yabancıyla Muhatap Olmak” gibi dikkat çeken konferanslarda yer alıyor. Tıp kongresinde 'vampir' konferansı adı altında ne işleneceği ise merak konusu. 

ONURSAL BAŞKAN SAĞLIK BAKANI

Kongrenin Düzenleyenler Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı, Türk Kan Vakfı, TKMTD, Kızılay ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi yer alırken, Kongrenin Onursal Başkanlığı’nı da Sağlık Bakanı Ahmet Demircan yapıyor. 

Söz konusu kongrenin 10’uncusu da geçen yıl Antalya’da yapılmış, Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il valiliklerine gönderilen yazıda kan merkezi çalışanlarının kongreye katılması istenmişti. 10’uncu kongrenin Onursal Başkanlığı’nı da dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ yapmıştı.

KMTD KİMDİR?
02 Ocak 1996’da kan merkezi sorumluları ve transfüzyon alanında çalışan doktorlar tarafından kurulan Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği’nin (TKMTD) 549 üyesi bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kan merkezleri hekimlerinin %89’u, Kızılay kan merkezleri hekimlerinin neredeyse tamamının, Üniversite Kan Merkezleri hekimlerinin % 86’sının TKMTD üyesi olduğu belirtiliyor. Türkiye’deki Bölgesel Kan Merkezi ve Süreli Bölgesel Kan Merkezlerinde çalışan bütün tıbbi personelin % 82’sinin de TKMTD üyesi olduğu ifade ediliyor.
Geçtiğimiz sene de Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla 10. Kan Merkezleri Kongresini organize eden derneğin amaç kısmında ise şu ifadeler yer alıyor:“Türkiye'deki kan ve kan ürünlerinin hazırlandığı ve/veya transfüzyonun yapıldığı kuruluş ve hastanelerde, kan ve kan ürünlerinin hazırlanması, saklanması ile transfüzyon tedavisinin, güncel tıbbın gereklerine uygun bir şekilde yürütülmesinin bilimsel denetlenmesine, bu konuda yapılacak bilimsel ve sosyal çalışmaların desteklenmesine, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve iletişimin arttırılmasına, konu ile ilgili halen mevcut ve doğacak sorunlara bilimsel, sosyal, ekonomik politikalar ve çözümler üretmeye yönelik çalışmalar yapmaktır.”

Amaç kısmında ’güncel bilimsel’ çalışmalardan bahseden derneğin, gerçekliği olmayan “vampirlik”  ve Osmanlıcı başlıklarla konferanslar düzenlemesi şaşkınlık yarattı.