Bakanlık'tan 'Soylu dinlendi' haberine açıklama

Bakanlık'tan 'Soylu dinlendi' haberine açıklama

İçişleri Bakanlığı, Cumhuriyet’in 'Emrindeki polis Soylu'yu izledi' haberi ile ilgili açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun emrindeki polisler tarafından dinlediğine ilişkin bugün Cumhuriyet gazetesinde Ahmet Şık imzasıyla yayınlanan haber hakkında bir açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada haberle ilgili olarak, “Aslında bu bir itibarsızlaştırma ile kafa karıştırma ve güvensizlik ortamı oluşturma operasyonudur” ifadelerine yer verilirken, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu haberde yer aldığı şekliyle, bu tip dinleme takip ve izlemeler yargı kararı olmadan kesinlikle yapılamaz. Bu maksatla 2559 Sayılı Polis Vazife Salahiyeti Kanunun Ek 7 inci maddesi uyarınca, her yıl istihbarat birimleri 81 ili kapsayacak şekilde iş ve işlemlerinin hukuka uygun olarak yapılıp yapılmadığı yönünden denetlenmektedir. Bu denetlemelerde herhangi bir hukuka aykırılık tespiti yapılması halinde gerekli soruşturma yapılmakta ve soruşturma sonucuna göre hukuki işlem tesis edilmektedir.

Haberde yer alan konu ile ilgili, 2017 yılında yapılan denetimlerde usulüne uygun olmayan, yargı kararından yoksun bir dinleme tespit edilmemiştir. Diğer konularda tespit edilen eksiklikler hukuka uygunluk yönünden soruşturulmaktadır.

İddia edildiği gibi böyle bir soruşturma ile görevinden alınan personel bulunmamaktadır. İdari bir tasarruf olarak görev yeri değişikliği yapılmış, ancak bu soruşturmalar süresince herhangi bir görev yeri değişikliği söz konusu olmamıştır.”

 

[ih2]