Bakanlıktan Göbeklitepe açıklaması

Bakanlıktan Göbeklitepe açıklaması

Bakanlık, Göbeklitepe'ye beton dökülürken kaydedilen görüntülerin ardından açıklama yaptı.

İleri Haber

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Göbeklitepe’nin 2014 yılında hayatını kaybeden kazı başkanı Klaus Schmidt’in çalışma arkadaşı ve eşi Çiğdem Köksal-Schmidt'in sosyal medyada paylaştığı ve yurttaşların tepkisini çeken 'Göbeklitepe'ye beton dökülüyor' görüntüleri üzerine açıklama yayınladı. Bakanlık görüntülerin "bilimsellikten uzak ve maksatlı" olduğunu iddia etti.

Göbeklitepe’de gerçekleştirilen tüm çalışmaların, Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetimi altında yapıldığı ileri sürülen açıklamada, uzmanlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetle birlikte çalışmaların yerinde inceleneceği ifade edildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bir süredir özellikle sosyal medyada yer alan “Göbeklitepe Ören Yeri Yol Islahı ve Yaya Yolu Güzergahı Revizyonu” ile ilgili asılsız ve maksatlı paylaşım ve haberlere ilişkin kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur.

Göbeklitepe’de gerçekleştirilen tüm çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetimi altında yapılmaktadır.

Sosyal medya paylaşımlarında ve bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde iddia edildiği gibi, alandaki tarihi yapılara zarar verilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. İddialar mesnetsiz ve bilimsellikten uzaktır.

Bakanlığımız, en kısa sürede uzmanlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetle Göbeklitepe’deki çalışmaları yerinde inceleyerek söz konusu iddiaların asılsız olduğunu kamuoyunun bilgisine sunacaktır."

'BENDEN BAŞKA KİMSENİN CANI ACIMIYOR MU?'

Çiğdem Köksal-Schmidt, arkeolojik alana beton döküldüğü ve iş makinelerinin kalıntıları ezdiği görüntüleri "Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, Müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?" ifadeleriyle paylaşmıştı.

Göbeklitepe’yi tahrip edecek her şeyin 'koştura koştura yapıldığını' kaydeden Köksal-Schmidt, "Yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar. Benden başka kimsenin canı acımıyor mu?" demişti.

DAHA FAZLA