Bakanlıkça hakları gasp edilen metalciler Meclis'te

Bakanlıkça hakları gasp edilen metalciler Meclis'te

Sistemde dahi görülen iş yeri sendikal yetkisi bakanlık tarafından ‘yetkisizliğe’ düşürülen metal işçileri Meclis'e gelerek basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Kocaeli Asım Kibar organize sanayi bölgesinde kurulu bulunan, Kibar Holding ve Kore’li Posco Çelik grubunun ortaklığında kurulan POSCO ASSAN’da çalışan 420 işçi, sendikalarının çalıştıkları fabrikada geçerli olması için iki ayı aşkın süredir mücadele ediyor.

İşyerinde sendikal yetkilerinin tanınmasını istedikleri için işten çıkarılan ve yaklaşık 2 aydır direnişte olan işçiler, yetki tespitinin gönderilmemesine tepki olarak 26 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yürümek istemişti. Fakat işçiler polis saldırısına maruz kalmış, aralarında sendika genel başkanlarının da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

[ih2]

Ertesi gün (27 Aralık) işçilerin yeniden eyleme geçmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendikal yetkinin birkaç gün içinde teslim edileceğini bildirmişti. Yürüyüşün sonlandıran işçiler bakanlığı verdiği sözün tutulmadığı takdirde, eylemlerine devam edeceği uyarısında bulunmuştu.

Sendikal haklarını isteyen metal işçileri, bugün TBMM önüne gelerek burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet de destek verdi.

‘SİSTEMDE DE GÖRÜLEN SENDİKAL YETKİMİZ DÜŞÜRÜLDÜ’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sendika çoğunluk tespit yazısını göndermeyi iki aya yakın süredir bekleten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, daha sonra nasıl olduğu anlaşılamayan bir biçimde yetkisizlik tespit yazısı gönderdi. Oysa başvuru tarihinde sendikamız, yasanın aradığı çoğunluk üye sayısına sahipti. Bunu e-devlet sistemi üzerinden bizlerde görebiliyorduk.

Üstelik sendikamızın çoğunluğu bakanlığın bizimde görmemizi sağlayan sisteminde açıkça görülebilmekte burada işyeri çalışan sayısı ve bizim üyelerimiz takip edilebilmekte olmasına rağmen her ne hikmetse başlangıçta çoğunluk sayısında olan sayımız 48 gün sonra birden “yetkisizlik” durumuna düşürüldü.

Buradan başta Çalışma Bakanı olmak üzere, yetkililere sormak istiyoruz: Neler oldu, ne tür gelişmeler yaşandı da bakanlığın, başlangıçta sendikamızın işyerinde çoğunluk sendikası olduğuna dair belirgin durumu bir anda “yetkisizlik” tespitine dönüştü?

Sistemde görünen çoğunluk tespitini kimler durdurdu ve yetkisizlik tespitine dönüşmesini istedi?”

‘BAKANLIK, KİBAR HOLDİNG, BİLAL ERDOĞAN’IN VAKFINA BAĞIŞ YAPAN İÇİN Mİ YETKİYİ DÜŞÜRDÜ?’

“Bilal Erdoğan’ın vakfına Ali Kibar tarafından bağışlanan 1 milyon doların bu işle bir ilişkisi var mı?

Türkiye’de neden Kibar Holding bünyesindeki işyerlerinde ve buraya yatırım yapan Koreli işyerlerinin hiç birinde sendika yok. Onlara bizim bilmediğimiz sözler mi veriliyor?

Biz bu soruların yanıtlarını biliyoruz. Yanıtları kamuoyu da bilmelidir.”

‘KEYFİ İŞLEM’

“Bakanlık, Kibar Holding ve Güney Koreli ortağının talimatını yerine getirerek, sendikamızın POSCO ASSAN’daki çoğunluk tespitini olumsuz yazmıştır. Bu tamamen keyfi bir işlemdir. Keyfi bir işlemdir diyoruz, çünkü POSCO ASSAN’da yetki tespiti konusunda bakanlığın yaptığı uygulama daha önce benzerine rastlanan bir uygulama değildir.

Sendikamız POSCO ASSAN için çoğunluk tespiti başvurusunu 15 Kasım 2017 tarihinde yapmıştır. Bu tarihte tespit sistemindeki bakanlık kayıtlarında metal işkolunda yer alan tek adres Kocaeli’deki fabrika adresidir. Zaten Bakanlık başvuru sonrası incelemesini yaparak sendikamızın işyerinde % 50+1’lik üye çoğunluğuna sahip olduğunu tespit etmiştir. Ancak yazıyı bekletmiştir. Ardından Şirketin İstanbul’da Zorlu Center’da bulunan ve Bakanlık kayıtlarında ticaret büro işkolunda yer alan ofisi, apar topar metal işkoluna geçirilmiştir. Bu operasyonun amacının, işletme bütününde toplam çalışan sayısı yükseltilerek çoğunluk sayımızın düşürülmesine yönelik olduğu anlaşılıyor.

Buna rağmen çoğunluk sayımız yine yeterli olmuştur. Bakanlık bu kez başka bir “ilk uygulamaya” imza atmış, çoğunluk tespitini işletme olarak  % 40 üzerinden değil “işyeri” olarak % 50+1 üye sayısından hesap etmiştir.

Yasaya göre aynı unvan da birden fazla adreste faaliyet yürüten şirketlerde çoğunluk tespiti % 40 oranından hesaplanmalıdır.”

‘BAKANLIK PLANLI BİR OPERASYONLA YASAYI İHLAL ETTİ’

“Bakanlık, bu kurula uymayarak yasayı açıkça ihlal etmiştir.

Bu nedenle yazılan yetkisizlik, tamamen keyfidir. Hukuksuzdur.

Üstelik bu hukuksuzluğun planlı bir operasyonla yürütüldüğünü de anlıyoruz. Bu süreçte en yetkili kişiler devreye girerek kamuoyunu ve işçileri açıkça aldatmıştır.”

AKP’Lİ VEKİLLER, BELEDİYE BAŞKANI, VALİ: HEPSİ İŞÇİYE KARŞI!

 “Kimdir bu yetkili kişiler? En başta AKP Kocaeli milletvekili Zeki Aygün olmak üzere AKP Kocaeli milletvekilleridir. Kendileri, POSCO ASSAN işçilerinin uğradığı haksızlık önce Kocaeli gündemine, oradan Meclis’e ve ülke gündemine taşındığında belli ki paniklemiş, hemen ardından bizlerle irtibat kurarak sorunu çözeceklerini duyurmuştur.

İşçilerle yaptıkları görüşmelerde, atılan işçileri yeniden işbaşı yaptıracakları konusunda söz vermişlerdir. Ancak verilen sözlerin kamuoyunu oyalamak, ortaya çıkan ilk tepkileri yatıştırarak işverenlerin hukuksuzluklarını örtbas etmek için verildiği ortaya çıkmıştır. Kocaeli’de AKP milletvekilleri, belediye başkanı, valisi, POSCO ASSAN işçilerini aldatmış, bu yetmezmiş gibi işveren ağzıyla, işçilere davalarını çekmek şartıyla tazminatlarını alabilecekleri teklifiyle gelmişlerdir.”

‘HÜKÜMET PATRONLARIN TALİMATLARINI YERİNE GETİRİYOR’

İşçilerin hak arayışı, yürüyüşler, basın açıklamaları engelleniyor. Grevler yasaklanıyor. Ülkenin en yetkili ağzından yasakların OHAL’de ve patronların çıkarı için yapıldığı itiraf ediliyor.  İşverenlerin çıkarları doğrultusunda yapılan yasal düzenlemeler, çıkarılan KHK’lar ve diğer OHAL uygulamaları yetmemiş olmalı ki hükümet tek tek patronların kendi işyerleriyle ilgili talimatlarını da yerine getirmeye soyunmuş durumdadır.”

80’DEN FAZLA İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

“POSCO ASSAN’da yetkisizlik tespiti başka türlü izah edilemez.

İşverenler, POSCO ASSAN işçilerinin sendikamızda örgütlenmeye başladığı günden itibaren bu girişimi önlemeye çalıştılar. Üyemiz işçiler fabrikada sorguya çekildi, sendikamızdan istifa etmeleri için tehdit edildi.  Olmayınca işten atma saldırısı başladı.

80’in üzerinde üyemiz bu süreçte işten çıkarıldı.

Hak arayışını güçlendirmek, yaşanan haksızlığı kamuoyuna duyurmak için Güney Kore konsolosluğu ile Kibar Holding merkezi önünde yaptığımız kitlesel basın açıklamalarında birçok zorlukla ve engellemeyle karşılaştık. Hiçbiri bu mücadeleyi durdurmadı.

Anlaşılan o ki işverenler son çare sendikanın yetki tespitine müdahale etmeyi planlanmışlar. Bugün ortaya çıkan gelişme bunu gösteriyor. Ama vazgeçmeyeceğiz.”

DAVA AÇACAKLAR

“Sendikamız bu hukuksuz uygulamayı mahkemeye taşıyacaktır. Yetki mahkemesi bu yasa dışı uygulamayı ortadan kaldıracaktır. Zaten yapılan yetki sürecini uzatarak POSCO ASSAN işçilerinin moralini bozmaktır. Onları istifaya zorlayarak mahkemeyle yetki aldığımızda bizi güçsüz bırakmaktır.

Ülkemizde Anayasa ve yasaların, işverenlerin hükümete talimatıyla rafa kaldırılmasına, işçilerin hak aramasının önünün kesilmesine, mücadelemizi yükselterek karşı duracağız.”