Bağımsız yayıncılık tarihinden bir örnek: Hogarth Press'in 100’üncü yılı kutlandı!

Bağımsız yayıncılık tarihinden bir örnek: Hogarth Press'in 100’üncü yılı kutlandı!

İngiliz yazar Virginia Woolf'un (1882-1941) eşi Leonard Woolf ile evlerinin yemek odasında kurduğu Hogarth Press, Harvard Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümündeki Fulbright araştırmacıları Doç. Dr. Mine Özyurt Kılıç ve Dr. Nana Ariel'in düzenlediği etkinlikle 100’üncü yaşını kutladı.

Etkinliğin adı, Virginia Woolf’un kadınların çalışıp üretebilmek için ekonomik bağımsızlığa ve ev işleriyle kesintiye uğratılmayacakları bir mekâna ihtiyaçları olduğunu anlattığı kitabı "Kendine Ait Bir Oda"dan esinlenerek "A Press of One's Own" (Kendine Ait Bir Matbaa) konuldu.

Harvard Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü, üniversitenin nadir eserler kütüphanesi ve butik matbaaası ile "Modernizm" ve "Kitabın Tarihi" seminer gruplarının desteğiyle gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Virginia ve Leonard Woolf'unkilerin yanı sıra, Hogarth Press'ten çıkan, şiirden romana, gezi kitaplarından eleştiriye 20 örnek kitap sergilendi. Sergilenen kitaplar arasında Alman ve Rus edebiyatından çeviri kitapları da yer aldı. 

Etkinliğin seminer bölümünde Hogarth Press ve modernizm de tartışıldı. Tartışmanın açılış konuşmalarını Dr. Özyurt Kılıç ve Dr. Ariel yaptı. Dr. Kılıç, "Özgürce yazabilmek için bir alan talebini cesaretle seslendiren Woolf, özgürce basıp dağıtabilmenin koşulunun kendine air bir matbaa olduğunu anlamakta gecikmedi. Sonuç olarak, özel ile kamusal alanın kesişim noktası olan evin yemek masasında kurulan Hogarth Press yayınevi sadece ev sahiplerini değil, “misafir” yazarları da özgürleştirerek Modernizmin ve avangardın hızlı gelişimini mümkün kıldı.” dedi. 

Ardından Tuft Üniversitesinden John Lurz, Harvard Üniversitesinden Michelle Alexis Taylor ve Kanada The King's Üniversitesinden Elizabeth Willson-Gordon, Hogarth Press’in yazar tercihleri ile estetik ve politik kararları, özel baskı koşullarının metinlerin üretimine yaptığı etki ve dönemin diğer küçük yayınevlerinin Modernist edebiyatın gelişimine katkısını tartıştı. Seminerde ayrıca dijital kaynaklar üzerinden yürümeye başlayan çağdaş yayıncılık dünyasında edebiyatın geçirdiği evrim ve yazma eyleminin yeni koşullardan nasıl etkilendiğini tartışıldı.

Etkinlik Woolf'ların tam 100 yıl önce bugünlerde, elde dizip bastıkları ilk kitap olan “Two Stories” in ikinci öyküsü "The Mark on the Page"in son bölümünün dizilip, Woolf'ların kullandığının aynısı, özel baskı makinesiyle basıldığı bir basım atölyesiyle sona erdi.

Etkinlikle ilgili bilgi ve fotoğraflara https://hogarthpress100.wordpress.com/ adresinden ulaşılabiliyor.

Hogarth Press

Woolf çiftinin yemek odalarında başlayan ve kamusal ile özel alanı buluşturan Hogarth Press, kısa sürede çok sayıda avangard yazar, çevirmen, çizer ya da editörü biraraya getiren bir ağa dönüştü. Hogarth Press, 2012'den bu yana Hogarth Books olarak, dünyanın en büyük çokuluslu yayınevlerinden RandomHousePenguin'e bağlı olarak faaliyetini sürdürüyor. Yayınevi, Margaret Atwood ve Jeanette Winterson gibi tanınmış yazarlarla Shakespeare'in belli başlı oyunlarının çağdaş versiyonlarını yayınlıyor. Harvard'daki etkinliğe Hogarth Books da bazı eserleri göndererek, katkıda bulundu.

DAHA FAZLA