Bağdat'tan 'şartlı diyalog' açıklaması

Bağdat'tan 'şartlı diyalog' açıklaması

Bağdat Hükümeti, havayolları, sınırlar, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması ve referandum sonucunun iptali karşılığında Erbil'le diyaloğa hazır olduklarını duyurdu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Kerkük civarında devam eden çatışmalardan ABD'nin kaygı duyduğunu belirterek, tüm taraflara 'şiddeti ve provokatif hareketleri sona erdirme' çağrısında bulundu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) de ABD'nin açıklamasını desteklediklerini belirterek, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat ile sorunların en kısa sürede çözülmesi için Irak Anayasası çerçevesinde ön şart olmadan diyaloga hazırdır" dedi. 

BAĞDAT'TAN DİYALOG ŞARTLARI

Irak Hükümet Sözcüsü Saad Hadisi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hiç şüphesiz ki Bağdat şartsız bir şekilde Erbil ile diyalog masasına oturmayacaktır. Bağdat’ın şartları; Irak’ın toprak bütünlüğü, havayolları, sınır kapıları, ülkenin doğal kaynakları, Peşmerge Güçleri, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması, referandum sonucunun iptali ve Kürdistan Bölgesi’nin anayasaya karşı her girişiminin engellenmesi olacaktır.

Referandum ve sonucu hiçbir şekilde konuşulmayacaktır. Irak Hükümeti, referandumun iptali için mahkeme kararına bağlıdır. Federal Hükümeti’nin Parlamento kararını uygulamaya koyma kararına ek olarak, güvenlik, referandum sonucu, Kürdistan Bölgesi’nin tüm imtiyazları bozulmuştur.”

"ŞİDDETE SON VERİN"

Sputnik'te yer alan habere göre ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, Irak'ın kuzeyinde Altınköprü kasabası civarında yaşandığı belirtilen şiddet olaylarından dolayı endişelidir. Durumu yakından izliyoruz. Tüm taraflara şiddeti ve provokatif hareketleri sona erdirme çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Nauert ayrıca, Irak merkezi hükümetine, federal güçlerin tartışmalı bölgelerdeki eylemlerini sınırlandırması çağrısı yaptı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin federal güçlerin Irak vatandaşlarını koruması ve çatışmaların provoke edilmemesi yönündeki talimatından memnuniyet duyduklarını vurgulayan Nauert, ülkedeki tartışmalı bölgelerde yaşanan sorunlar anayasal bir zeminde çözülünceye kadar bu alanların "tartışmalı" olarak kalacağını belirtti. Nauert, "Taraflar bir uzlaşmaya varıncaya kadar bu bölgelerin güvenlik ve yönetimi konusunda onları koordine olmaya teşvik ediyoruz. Bu zamana kadar tüm taraflar, Irak Başbakanı İbadi'nin önerdiği ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) de açık bir şekilde kabul ettiği anayasa zemininde diyalog içinde olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada Nauert, ABD'nin hem Irak'ın birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir ülke niteliğiyle kalması hem de IKBY'nin ülkenin bölünmez bir parçası olarak devamından yana olduğunu kaydetti.

IKBY: ABD'NİN AÇIKLAMASINI DESTEKLİYORUZ

Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Peşmerge Güçleri ile Iraklı güçler arasında yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamasını “desteklediklerini” duyurdu.

Rudaw’da yer alan habere göre; Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kürdistan Bölgesi olarak ABD tarafından yapılan diyalog çağrısını olumlu karşıladığımızı belirtmek isteriz. Olayların bir an önce son bulması için Iraklı güçler, Peşmerge Güçleri ve koalisyon güçlerinin işbirliği yapmasını talep ediyoruz.”

"ÖN ŞARTSIZ DİYALOĞA HAZIRIZ"

Açıklamada ayrıca, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Bağdat ile sorunların en kısa sürede çözülmesi için Irak Anayasası çerçevesinde ön şart olmadan diyaloga hazırdır” denildi.