Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırı: Bedeni mezardan geri çıkardılar

Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırı: Bedeni mezardan geri çıkardılar

Cezaevinde olan Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk’un cenaze törenine slogan atan faşist bir grup saldırdı. Cenaze mezardan geri çıkarılarak Dersim'e götürüldü.

Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi için Ankara Gölbaşı'nda bulunan İncek Mezarlığı'nda yapılmak istenen defin işlemine bir saldırı gerçekleşti.

Aysel Tuğluk, Ankara'da hayatını kaybeden annesi Hatun Tuğluk'un cenaze törenine katılmak için tutuklu bulunduğu Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi'nden jandarma eşliğine Ankara'ya getirilmişti.

Gölbaşı İncek Mezarlığı’nda defin işlemi devam ederken dışarıdan getirilen bir grup, "Burası Ermeni toprağı değil", "Şehidimiz var burda" gibi söylemlerle beraber saldırıda bulunarak Hatun Tuğluk’un gömülmesini engelledi. Yaklaşık 50 kişi olduğu söylenen grubun saldırısı üzerine cenaze gömüldüğü yerden çıkarılarak tekrar cemevine götürüldü. Saldırı sırasında törene katılmak için mezarlıkta bulunan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve bazı milletvekilleri de mezarlıkta mahsur kaldı.

CENAZE DERSİM'E GÖTÜRÜLDÜ

HDP tarafından yapılan açıklamada Hatun Tuğluk'un cenazesinin Dersim'e götürüldüğü ve bugün (14 Eylül) saat 13.00'da Dersim Cemevi'nde yapılacak törenin ardından defnedileceği belirtildi.

MİTHAT SANCAR: TELEFONLARIMIZA ÇIKMADILAR

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, olaydan sonra hemen Ankara Valisi'ni aradığını fakat valiyle 40 dakika sonra konuşabildiğini söyledi. "Saldırı başlar başlamaz arkadaşlar beni aradı. Hemen Ankara Valisi’ni cebinden aradım. Koruması çıktı. İncek’te cenazeye saldırı olduğunu ve derhal önlem alınması gerektiğini söyledim. Koruması bana ‘Hemen ileteceğim’ dedi ama Vali bana tam 40 dakika sonra döndü. Dedi ki, ‘Biz gömülmesini sağlarız.’ Neredesiniz bu saatte kadar’ diye sordum. Neredesiniz? Neden oraya takviye polis gönderilmiyor? Emniyetin bundan haberi vardı ve seyrettiler. Her birimiz valiyi, emniyet müdürünü ve ulaşabileceğimiz herkesi aradık. Telefonlarımıza çıkmadılar." diyen Sancar, sorumluluğun Emniyet ve Valilikte olduğunu söyledi.

ANKARA VALİLİĞİ: OLAY SATAŞMA

Ankara Valiliği de saldırıyla ilgili bir açıklama yayınlayarak olayı "sataşma girişimi" olarak değerlendirdi ve "konuyla ilgili işlem başlatıldığını" duyurdu. Valilik açıklamasında 20-25 kişilik bir grubun sataşma girişimi olduğu söylenerek "Güvenlik güçleri olaya hemen müdahale ederek gerekli güvenlik tedbirlerini almış ve bu grubu mezarlık alanının dışına çıkarmıştır" ifadeleri kullanıldı.

BEKİR BOZDAĞ: SALDIRIYI LANETLİYORUM

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıya da değindi. Bozdağ saldırganlarla ilgili tahkikat yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi: Çok çirkin bir hadise, bizim medeniyet değerlerimizle bağdaşmayan, saygısız ve ölçüsüz bir davranış söz konusu. Oldukça çirkin bir davranış söz konusu. Bunu kabul etmemiz, hoş görmemiz asla mümkün değildir."

TEKBİR SESLERİYLE FAŞİST SALDIRI

Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırının görüntüleri de ortaya çıkmaya başladı. HDP Twitter hesabından yayınlanan bir video kaydında kalabalık bir grubun, "Şehidimiz var lan burda", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" diye slogan atarak ve tekbir eşliğinde cenazeye saldırdıkları görülüyor.