Aynı Erdoğan konuştu: OHAL'i teröre karşı kullandık, OHAL sayesinde grevleri yasakladık

Aynı Erdoğan konuştu: OHAL'i teröre karşı kullandık, OHAL sayesinde grevleri yasakladık

Erdoğan yaptığı konuşmalarda OHAL'i hem teröre karşı kullandıklarını hem de grevleri yasaklarını söyledi.

İleri Haber

DEİK Kurulu'nda konuşan Erdoğan, "OHAL'i bahane ederek iş dünyasının yatırım şevki kırıldı diyenleri duyuyorum. OHAL, terörle mücadele için kullanılıyor. Türkiye'de OHAL, demokrasiyi mi engelliyor, hak ve özgürlükleri mi engelliyor? Sadece terör örgütlerini engelliyor." dedi. İşte OHAL'in halka karşı kullanıldığı bir kaç örnek.

OHAL'DE GREVLER YASAKLANDI

Emek dünyası AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “OHAL’i kullanarak grevlere anında müdahale ediyoruz” sözleriyle ayağa kalkarken, AKP döneminde yasaklanan 13 grevden 5’inin OHAL döneminde olduğu ortaya çıktı.

REKTÖRLERİ CUMHURBAŞKANININ SEÇMESİ

 676 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversitelerde rektör seçimleri kaldırıldı. Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilen ismi Cumhurbaşkanı atayacak. Değişen kanuna göre rektörler, üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanıyordu. Vakıf üniversitelerinde rektörler adaylarının seçimi ve rektörün atanması ilgili mütevelli heyet tarafından yapılırken, KHK ile üniversitenin mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

HAKİM VE SAVCI ALIMINDA 70 PUAN BARAJI KALDIRILDI

 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Askeri Hâkimler Kanunu ve Yargıtay Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu, Anayasa Mahkemesi Kanunu'nda bazı değişiklik yapıldı. KHK ile 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun "Yazılı yarışma sınavı ve mülakatın yapılış şekli" başlıklı 9/A maddesinde değişiklik yapıldı.Değişikliğe göre hâkim ve savcı alımında 70 olan puan barajı kaldırıldı.

KAMU İHALE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI                                    

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) değişiklik yapıldı.

Buna göre, haklarında terör ve örgütlü suçlarla irtibatı olduğu yönünde istihbari rapor verilen kişi ve firmalar, devlet ihalelerine giremeyecek.

‘Gizli tutulacak’ bu rapordan dolayı, kişi veya firmaların ihaleye girmelerini engellediği gerekçesiyle, MİT, Emniyet ve diğer kamu görevlilerinin, hukuki ve mali sorumluluğu da olmayacak.