AYM'den Mehmet Metiner kararı: Dönek demek hakaret değil

AYM'den Mehmet Metiner kararı: Dönek demek hakaret değil

AYM, AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner'in açmış olduğu davada "dönek misin, inek misin" sözlerinin hakaret olmadığına hükmetti.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, 2011 yılında ''Oğul M. M. Sen nesin?'' başlıklı yazısında kendisi hakkında 'Dönek misin inek misin'' şeklinde ifadeler kullandığı gerekçesiyle Haci Boğatekin hakkında hakaret davası açmıştı. Metiner'in açtığı davada yerel mahkeme Boğatekin'i tazinat cezasına mahkum etmişti. 

'HALKA MAL OLMUŞ KİŞİYE ELEŞTİRİ SINIRI GENİŞTİR'

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, Boğatekin'in davaya ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM ise söz konusu davaya ilişkin aldığı kararda, Boğatekin'in sözlerinin hakaret olmadığına hükmetti. 

AYM üyesi Serdar Özgüldür ve Emin Kuz'un karşı oy verdiği kararda, ''Halka mal olmuş bir kişi olan müşteki için kabul edilebilir eleştiri sınırları, sıradan bir kimse ile karşılaştırıldığında daha geniştir.'' ifadeleri kullanıldı. AYM'nin kararında ayrıca şu görüşe yer verildi:

Rahatsız edici de olsa siyasilere ve tanınmış kişilere ilişkin yapılan bilgilendirme ve eleştirilerin cezalandırılması 'caydırıcı etki' doğurarak toplumdaki ve kamuoyundaki farklı seslerin susturulmasına yol açabilir. Mahkemelerin gerekçeleri, başvurucunun ifade ve basın özgürlüklerine yapılan müdahale için yeterli ve ilişkili sayılamaz. Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.