AYM'den Gezi'de kolu kırılan yurttaş hakkında karar

AYM'den Gezi'de kolu kırılan yurttaş hakkında karar

AYM, Gezi Direnişi sırasında tutuklanan ve gözaltındayken polisler tarafından kolu kırılan Süleyman Göksel Yerdut’a 15 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. 

Tuğba Özer

Gezi Direnişi sırasında İzmir’de gözaltına alınan Süleyman Göksel Yerdut kendisine ters kelepçe takıldığını, sağlık raporunun alınmasının ardından ise polislerin koluna ve ayaklarına tekme attığını ve gördüğü kötü muamele sonucu kolunun kırıldığını belirterek tazminat talebi ile 17 Ocak 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM, Yerdut’un gözaltı işlemleri sırasında insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleye maruz bırakıldığına hükmederek 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM’nin bu kararıyla soruşturmanın yeniden açılmasının da önü açılmış oldu.

SAVCI ‘KOLUNU KENDİSİ KIRDI’ DEMİŞTİ

5 aylık tutukluluk sürecinin ardından tahliye edilen ve ameliyat olabilen Yerdut, polis memurlarının tespiti ve cezalandırılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu. Kovuşturmaya gerek olmadığına karar veren savcı, Yerdut’un kolunu kendisinin kırdığını öne sürmüştü.

Savcı Mustafa Gökgöz, Yerdut’un polis aracıyla hastaneye götürülürken, “işkence iddialarına delil olarak ileri sürmek üzere” kendisine zarar verdiğini iddia etmişti.

Kararda, Yerdut’un “kendisine takılan kelepçe ile iki kolunu gerdirerek kendisine zarar vermeye çalıştığı, memurlar tarafından uyarılmasına rağmen bu hareketlerine devam ettiği, araçta önce sol koluna kelepçe takılması üzerine kelepçeli sol kolunu karnına sıkıştırdığı” gibi ifadeler yer almıştı.

Savcının takipsizlik kararına yapılan itiraz da, Karşıyaka 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.