AYM, çocuğa cinsel istismar failine tazminat ödedi!

AYM, çocuğa cinsel istismar failine tazminat ödedi!

15 yaşından küçük çocuğa cinsel istismarda bulunan M.F., AYM’ye yaptığı başvuru sonucu "makul sürede yargılanmadığı" gerekçesiyle 9 bin lira tazminat kazandı.

15 yaşından küçük çocuğa cinsel istismarda bulunan M.F. 7 yıllık yargılama sürecinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. AYM, bu süreyi, makul sürede yargılanma hakkının ihlali kabul ederek, 7 bin 200 lirası tazminat, 2 bin lirası harç ve vekalet ücreti olmak üzere cinsel istismar zanlısına toplam 9 bin lira ödenmesine karar verdi. 15 yaşından küçükken istismara uğrayan, bu yaşında bir bebek sahibi olan cinsel istismara maruz bırakılan çocuk, yargı sürecinin gecikmesi nedeniyle defalarca mağduriyet yaşarken, tazminatı alan istismarcı oldu. 

Milliyet'ten Türker Karapınar'ın haberine göre, cinsel istismar olayı, anne ve babasının ayrılmasından sonra annesinin yanında yaşayan çocuğun, açık isminin gizli tutulmasına karar verilen M.F. ile 2006’da tanışmasıyla başladı. M.F. ile birkaç kez görüşen çocuk, bir gün M.F.’nin çalıştığı kuaför dükkanına gitti. M.F., iddiaya göre gidecek yerinin olmadığını söyleyen çocuğu, Bayrampaşa’da arkadaşı M.O. ile birlikte kaldığı eve götürdü. Cinsel istismara maruz bırakılan çocuk bu evde üç gün kaldı. M.F., çocuğa birden fazla kez tecavüz etti. Cinsel istismara maruz bırakılan çocuk daha sonra, M.F.’nin arkadaşı tarafından annesine götürüldü. Cinsel istismara maruz bırakılan çocuğun annesinin şikâyeti üzerine M.F. yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı. 

AYM’DEN İSTİSMARCIYA TAZMİNAT

Cinsel istismar faili M.F. gerekçeli karar ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM 1. bölümü, başvuruyu kısmen kabul etti. Kararda, verilen ilk derece hükmünde yeterli gerekçelerin bulunduğu, bu nedenle gerekçeli karar hakkının ihlalinin kabul edilemez olduğu belirtildi. AYM, makul sürede yargılanma hakkının ise ihlal edildiğine hükmetti, M.F.’ye net 7 bin 200 lira tazminat ile harç ve vekâlet ücretinden oluşan 2 bin lira olmak üzere toplam 9 bin 200 lira ödenmesine karar verdi.

DAHA FAZLA