Aydınlık gazetesi yöneticileri hakkında MİT TIR'ları iddianamesi: 10 yıla kadar hapis isteniyor

Aydınlık gazetesi yöneticileri hakkında MİT TIR'ları iddianamesi: 10 yıla kadar hapis isteniyor

Aydınlık gazetesi yöneticileri hakkında gazetenin MİT TIR'larına ilişkin haberi nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında iddianame hazırlandı. İddianamede 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

AKP'ye son dönemde verdiği destekle bilinen Vatan Partisi'nin yayın organı Aydınlık gazetesinin Genel Yayın Koordinatörü Mustafa İlker Yücel ve İstihbarat Şefi Orhan Ceyhun Bozkurt hakkında, MİT TIR'larına ilişkin haber nedeniyle iddianame düzenlendi. 21 Ocak 2014 tarihli Aydınlık gazetesinin sürmanşetinde MİT TIR'lardaki malzemelere ait bir fotoğraf "İşte TIR'daki cephane" başlığıyla yayımlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, "FETÖ/PDY mensuplarının 19 Ocak 2014'te durdurduğu TIR'ların MİT'e ait olduğu, içindeki malzemelerin devlet sırrı kapsamında bulunduğu, bu sebeple ifşa edilmesi halinde suç işlenmiş olacağı" öne sürülerek 5 yıldan 10 yıla kadar hapisz cezası talep edildi.

İddianamede Aydınlık gazetesi İstihbarat Şefi Orhan Ceyhun Bozkurt'un ifadesinde, "20 Ocak 2014'te daha önceden Ankara'da birkaç kez tanışma vesilesiyle gördüğüm bir şahsı aradım. Bu kişi de bana söz konusu görüntüleri hatırladığım kadarıyla Whatsapp üzerinden iletti. Ben de gazetedeki yetkililerle görüşerek haber mahiyetinde konuyu aktardım ve yayımlanmasına karar verildi. Bir gazeteci olarak kaynağımı açıklamam ama bu kişinin resmi bir görevi olduğunu söyleyebilirim" şeklinde konuştuğu belirtildi. 

İddianamede Bozkurt'a görüntüleri gönderen kişinin  o dönem Ankara İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan ve MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklanan Albay Erdal Turna olduğu belirtildi. 

Aydınlık gazetesi, Cumhuriyet gazetesinden de önce 21 Ocak 2014 tarihinde MİT TIR'larındaki silahlara ilişkin haberi sürmanşetten yayınlamıştı. Cumhuriyet gazetesinin olaya ilişkin haberine açılan soruşturma kapsamında Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılanmasına devam edilirken, MİT TIR'larına ilişkin görüntüleri Cumhuriyet gazetesine verdiği iddia edilen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezası almıştı. Bu süreçte Aydınlık gazetesine yönelik soruşturmada ise henüz yargılama başlamamıştı. 

DAHA FAZLA