Aydınlar, Gülmen ve Özakça için tekrar harekete geçti: Muhatap aranıyor!

Aydınlar, Gülmen ve Özakça için tekrar harekete geçti: Muhatap aranıyor!

KHK ile ihraç edilen, 139. gündür açlık grevinde olan kamu emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için aydınlar bir kez daha girişimde bulunuyor.

OHAL kapsamında yayınlanan KHK'larla ihraç edilen kamu emekçileri Gülmen ve Özakça açlık grevlerinin 139. gününde ve yaklaşık 2 aydır cezaevinde. İnsan Hakları Derneği eski başkanı Akın Birdal, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada yaptıkları başvurulara yanıt alamadıklarını söyledi. Birdal, "Ne yazık ki muhatap bulamadık... Ama şimdi bir kabine değişikliği oldu. Ve şimdi biz, Zülfü Livaneli ve bir grup arkadaş olarak, yeniden başvuracağız" dedi.


"SİYASİ İRADE ONLARI HAKTAN YOKSUN BIRAKIYOR"
Türkiye'de 1996 ve 2000 yıllarında düzenlenen açlık grevlerinde de arabuluculuk yapan Birdal, Gülmen ve Özakça'nın durumu ile geçmişteki eylemler arasındaki farklardan en önemlisini, karşılarında bir muhatap bulamamak olarak ifade etti. Birdal, "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla karşı karşıya kalan kamu emekçileri için bu sav nedeniyle haklarından yoksun bırakıldıklarını belirtti. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun Gülmen ve Özakça'nın dosyalarına öncelik vermesi gerektiğini söyleyen Birdal, "Ölüm sınırında olan insanların üzerinde bürokrasi işletilmemesi gerekiyor. Siyasi bir irade, onları bu haklarından yoksun bıraktı. Yine siyasi bir iradeyle geri dönüşleri sağlanabilir" dedi.
Açlık grevindeki kamu emekçilerinin avukatı Selçuk Kozağaçlı,' zaten hükümetin ilgisini çekmek ve yapılan idari işlemin geri alınması için eylem yaptıklarını' vurgularken, son dönemde yapılan arabuluculuk taleplerine hükümetin sıcak bakmadığını ifade etti. 
"İŞLERİNE İADE EDİLİRLERSE GREVİ BIRAKACAKLAR"
Gülmen ve Özakça'nın avukatı Selçuk Kozağaçlı açlık grevindeki kamu emekçilerinin sağlık durumlarının tehlike arz ettiğini hatırlatırken, "Ölmeye çalışmıyorlar... Seslerini güçlendirmek için açlık grevi yapıyorlar" ifadesini kullandı. Kozağaçlı, "Seslerinin duyulduğunu hissettikleri zaman bırakacaklardır. Benim kanaatim o" diye konuştu. OHAL komisyonunda Gülmen ve Özakça'nın dosyalarının öncelikli olarak incelenmesi gerektiğine ilişkin ise, "Bugüne kadar hükümetten temas kurulan insanların bize söyledikleri şey, OHAL komisyonunun ilk olarak Nuriye ve Semih'in dosyalarını görüşeceği yönünde. Biz de böyle olmasını ümit ediyoruz." dedi.