Aydın’daki Tralleis antik kenti soyuldu!

Aydın’daki Tralleis antik kenti soyuldu!

Aydın’ın en önemli antik kentlerinden olan Tralleis antik kentinin eser deposu hırsızlar tarafından soyuldu.

Aydın’da şehrin sembolleri arasında yer alan ve geçmişi M.Ö. 334 yılına kadar uzanan Tralleis antik kentinin tarihi eser deposu kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce soyuldu. Hırsızların yolda giderken eserlerden bazılarını düşürmesi sonucu ortaya çıkan olayın ardından polis ekipleri sabaha kadar el fenerleri ile yaklaşık 150 dönümlük antik kent içinde hırsızları aradı.

Yıllardır kazıları devam eden ve çıkan birçok tarihi eserin saklandığı Tralleis antik kentinin kilitli, çevresi tel örgülerle çevrili ve aynı zamanda elektronik güvenlik sisteminin de mevcut olduğu belirtilen depoya hırsızlar girdi. Tel örgüleri kesip merdivenle deponun çatısına yakın pencerelerinin demir parmaklıklarını keserek içeri girdiği öğrenilen kişiler tarihi eserleri çalıp kaçtılar. İha’nın haberine göre kaçarken çaldıkları bazı eserleri de düşürdüğü öğrenilen tarihi eser kaçakçısı ya da hırsızların yakalanması için polis bölgede operasyon yaptı.

Önceki gün olan olayda, polisin arama inceleme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

SÜREKLİ HEDEF OLMASINA RAĞMEN NEDEN ÖNLEM ALINMADI?

Daha önce Tralleis antik kentine birçok kez definecinin girdiği, antik kentte Üç Gözler’in karşısında bulunan Arsenal’ın demir kapısını kırarak içeri giren defineciler tarihi tünelde tahribata neden olduğu öğrenildi. Yapılan incelemelerde bölgeye definecilerin sürekli olarak girdiği kaydedildi.

TRALLEİS ANTİK KENTİ

Aydın’ın Kemer mahallesi yakınlarında bulunan Tralleis antik kenti Argoslular ve Tralleis’liler tarafından kurulduğu biliniyor. Menderes havzasının verimli toprakları üzerine kurulmuş olan bu kent M.Ö. 334’te Büyük İskender tarafından alınmasından sonra Hellenistik Krallıklar arasında sık sık el değiştirdiği için pek çok medeniyete ait kültür varlıklarını barındırıyor. Roma dönemine ait bir hamam, tiyatro, agora ve stadyumun bulunduğu Tralleis antik kenti ilk çağda ürettiği deriler ve kırmızı renkli çanak çömlek, Apollonios ve Tauriskos isimli iki büyük yontu ustasını ve Ayasofya’ın mimarlarından Anthemios’u da yetiştiren kent olarak da biliniyor.

DAHA FAZLA