Ayder Yaylası'nda 'kentsel dönüşüm' talanı başlıyor!

Ayder Yaylası'nda 'kentsel dönüşüm' talanı başlıyor!

Yıllardır kaçak yapılaşma nedeniyle betonarme binaların doğal güzellikleri yok ettiği Rize'nin Ayder Yaylası şimdi de TOKİ eliyle kentsel dönüşüm talanına sahne olacak. Rize Valisi Erdoğan Bektaş, "Yeşil Yol’un ve Rize-Artvin havalimanının tamamlanmasıyla bölge turizmi hızla canlanacak. Turist gittiği yerde rahat etmek ister, konfor ister" diyerek bölgenin turizm adı altında yağmalanacağı sinyalini verdi.

Doğal güzellikleriyle ünlü Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Vadisi ve Ayder Yaylası'na yönelik talan projeleri hız kesmiyor. Hidroelektrik santral (HES) projelerinin yanı sıra turistik tesisler eliyle Fırtına Vadisi'nin ekolojik yapısında büyük tahribatlara yol açılırken, yıllardır kaçak yapılaşma sonucu betonarme binaların doğal yapıyı olumsuz etkilediği Ayder Yaylası şimdi de kentsel dönüşüm tehdidi altında. 

"TURİST RAHAT ETMEK İSTER, KONFOR İSTER"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Ayder Yaylası'daki kentsel dönüşüm projesiyle bölgede turistik tesislerin inşasının önünün açılacağını belirterek şöyle konuştu: 

"Ayder Yaylası’nda Cumhurbaşkanımızın himayesinde TOKİ aracılığıyla bir kentsel dönüşüm ve değişim projesinin çalışmalarına başlandı. Yeşil Yol’un ve Rize-Artvin havalimanının tamamlanmasıyla bölge turizmi hızla canlanacak. Turist gittiği yerde rahat etmek ister. Konfor ister. İşte bizlere düşen görev, turistlere kaliteli hizmet sunabilmek adına kalifiye eleman yetiştirmektir. Burada da Ticaret Odaları gibi sivil toplum kuruluşları devreye girmeli ve bu yönde projeler hazırlamalı".

AYDER YAYLASI ADIM ADIM TALANA AÇILDI!

1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile 'Turizm Merkezi' ilan edilmesinin ardından büyük ölçüde imara açılan Ayder Yaylası'nda 1998 yılında alınan doğal sit alanı kararına rağmen koruma amaçlı imar planı hazırlanmadığı için kaçak yapılaşmanın önüne geçilmedi. Sonrasında belediye meclisi kararıyla 158 yapı hakkında yıkım kararı verilmişse de yıkım işlemi gerçekleştirilmedi. 

Karadeniz'deki 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 'yeşil yol' projesinin geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanması ile birlikte diğer birçok yayla gibi Ayder Yaylası da turistik tesis ve konut inşaatı projelerinin tehdit ettiği bir bölge haline geldi. 

ERDOĞAN: KİM NE DERSE DESİN, RİZE'Yİ TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİRECEK ADIMLARI ATACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz mayıs ayında Rize Ticaret Odası'nın düzenlediği ödül töreninde yaptığı konuşmada 'yeşil yol' projesine ilişkin, "Yaklaşık 4 bin kilometrelik bir uzunluğa sahip projenin 650 kilometreye yakın bir bölümü Rize sınırları içerisinde. Bu projeyle bölgemizdeki doğal güzelliklere yerli ve yabancı turistlerin kolayca ulaşabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Yaylalarımızda talebe cevap verecek tesislerin kurulmasıyla, tüm bölgemizle birlikte Rize'yi de her mevsim cazip bir turizm merkezi haline getirecek adımları atmakta kararlıyız. Kim ne derse desin, biz bu adımları atacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından bölgeye yönelik talan projelerine hız verildi. Başta Ayder Yaylası olmak üzere Karadeniz'in doğal güzellikleriyle ünlü birçok yerinde TOKİ eliyle kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı açıklandı.

DAHA FAZLA