Ayakta durmak kilo vermenizi sağlayabilir

Ayakta durmak kilo vermenizi sağlayabilir

Araştırmalara göre 65 kilodaki bir insan, günde 6 saat oturmak yerine ayakta durursa 4 yılda 10 kilo verebilir.

İleri Haber

Bugün Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, günde 6 saat oturmaktan kaçınıp ayakta durmak bir insanın hem kilo almasını önlemiş olur hem de kilo vermesine yardımcı olur.

Uzamış oturma süreleri, obezite, kalp damar hastalıkları ve diyabet ile ilişkili bulundu. Avrupalılar günde ortalama 7 saatten fazla oturuyor ve fiziken aktif olan insanlar bile günlerinin çoğunluğunu oturarak geçiriyor.

AYAKTA DURMANIN KALORİYE ETKİSİ ARAŞTIRILDI

Yapılan bir araştırma, ayakta durmanın oturmaktan daha fazla kalori yakıp yakmadığını inceledi. Araştırmacılar 46 çalışmadan 1.184 katılımcının verilerini ele aldı. Katılımcıların ortalama yaşı 33, % 60’ı erkek ve ortalama kiloları 65’di.

Araştırmacılar, ayakta durmanın oturmaya göre dakikada 0.15 kcal daha fazla yaktığını buldular. Yani 65 kiloluk bir insan için 6 saatlik sürede oturmak yerine ayakta durmak fazladan günde 54 kcal yakmayı sağlıyor. Yemek tüketiminde artış olmadığı varsayıldığında ise yılda 2.5 kg ve 4 yılda 10 kg vermeye denk düşüyor.

KAS AKTİVİTELERİ BAZI HASTALIK RİSKLERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Araştırmanın baş yürütücüsü, Mayo Clinic’ten Prof. Francisco Lopez-Jimenez: “Ayakta durmak sadece kilo kaybı sağlamakla kalmıyor, ayakta durmak için kullanılan kas aktivitesi kalp krizi, inme, diyabet riskini de azaltıyor. Yani ayakta durmanın tek yararı kilo vermek değil” dedi.

Ayakta durmakla oturmak arasında harcanan enerji farkı araştırmada hesaplanandan çok daha fazla olabilir. Çünkü insanlar ayakta dururken küçük kas hareketleri de yapıyorlar.

“Bizim sonuçlarımız biraz daha düşük olabilir çünkü çoğu insan ayakta dururken ağırlık merkezini değiştirmek, ağırlığını öteki ayağa vermek veya ileri geri küçük adımlar atmak gibi hareketler yapabiliyorlar. Hatta bazı insanlar ayaktayken bir iki adım atmayı sadece ayakta durmaya yeğliyorlar ve bu bizim bulduğumuzdan çok daha yüksek kalori harcamasına denk düşüyor.

Sonuç olarak yazarlar şu konuda hem fikir: “Oturmak yerine ayakta durmayı bir davranış haline getirmek uzun sürede kilo alımını önemli ölçüde önlüyor.”

SAATLERCE OTURMA POZİSYONUNDAN KAÇINMALI

Tabi ki, bu davranış biçiminin efektif veya pratik olup olmadığını incelemede daha fazla araştırma ve veri gerekiyor. Profesör Lopez-Jimenez, “Önemli olan saatler boyunca oturur biçimde durmaktan kaçınmak. Ayakta durmak bu alışkanlığı yıkmak için önemli bir başlangıç. Kim bilir belki böyle başlangıç yapmak bazı insanların rutinlerini kırmasını ve daha hareketli bir yaşam biçimine geçmesini sağlayabilir” diyor.

DAHA FAZLA