Avusturya Başbakanı Kern'den Türkiye çıkışı

Avusturya Başbakanı Kern'den Türkiye çıkışı

AB içindeki Türkiye karşıtı sesler artarken, bir açıklama da Avusturya Başbakanı Christian Kern'den geldi.

Avrupa Birliği (AB) içindeki Türkiye karşıtı sesler artarken, bir açıklama da Avusturya Başbakanı Christian Kern'den geldi. Kern, Ankara'ya karşı daha sert bir tutum çağrısında bulundu.

Kern, AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması'nın derinleştirilmesini şu anda mümkün görmediğini söyledi. Sosyal Demokrat politikacı Frankfurter Allgemeine Zeitung'da yer alan söyleşisinde, "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olabilmesini ihtimal dahilinde görmediğini, Gümrük Birliği'nin genişletilmesinin ancak Türkiye'nin hukuk devleti ilkelerine uyması durumunda düşünülebileceğini" ifade etti.

Kern Gümrük Birliği'nin genişletilebilmesinin "AB ve Türkiye arasındaki yeni ilişkilerin bir parçası" olabileceğini ancak, "Öncelikle Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması" gerektiğini kaydetti.

‘MÜLTECİ ŞANTAJINA DAHA AZ AÇIK’

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre, Avusturya Başbakanı AB'nin ekonomik olarak Ankara ile işbirliğine çok daha az bağımlı olduğunun altını çizdi. Durumun tam tersi yönde olduğunu ifade eden Kern, "Türkiye'nin Avrupa'ya ve Batı'ya büyük bir oranda bağımlı olduğunu" dile getirdi. Kern Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması konusunda da "şantaja" daha az açık olduklarının altını çizdi.

‘GÖSTERMELİK YARGI’

Kern Türkiye'de tutuklu bulunan siyasetçi ve gazetecilerle ilgili olarak da "göstermelik" bir yargı süreci işletildiğini söyledi.

SON DÖNEM AVUSTURYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Avusturya Başbakanı geçen yıl Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin "diplomatik bir hayal" olduğunu ve durdurulması gerektiğini savunmuş, "Üyeliğin gerçekleşmesi için demokratik standartların yeterli olmayacağını biliyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Avusturya ve Türkiye ilişkileri 16 Nisan referandumu döneminde Avusturya'nın AKP hükümeti yetkililerinin etkinliklerini istemediğini açıklaması ve bir etkinliğe izin vermemesi nedeniyle gerilmişti.