Avukatlara 'TTB  üyelerine destek' soruşturması

Avukatlara 'TTB üyelerine destek' soruşturması

Gözaltına alınan TTB üyelerine destek veren Adalet Nöbeti avukatlarına açılan soruşturma genişletildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ,Afrin saldırısına ilişkin yayımladığı “Savaş halk sorunudur” başlıklı bildirinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefi olmuştu. Erdoğan’ın “terör seviciler” diyerek hedef gösterdiği doktorlar hakkında İçişleri Bakanlığı suç duyurusunda bulunmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı. Soruşturmanın ardından aralarında eski TTB Başkanı Prof. Raşit Tükel’in de bulunduğu 11 doktorun evlerine baskın düzenlemiş ve 8’i gözaltına alınmıştı.

Gözaltılara tepki olarak İstanbul Adliyesi’nde her hafta Perşembe günü düzenlenen Adalet Nöbeti’nde TTB bildirisini okuyan Avukat Kemal Aytaç hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

‘SAVAŞ HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR’ DİYENLERE AÇILAN SORUŞTURMA GENİŞLETİLDİ

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre Avukat Kemal Aytaç hakkında başlatılan ve genişletilen soruşturmaya aralarında STK temsilcisi ve çizerlerin de bulunduğu 14 kişi daha eklendi. Savcı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında avukatlar Alp Selek, Bahri Bayram Belen, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Sevin Şeker, Necdet Okcan, Vahit Güllüpınar, Oya Ersoy, Onur Şahinkaya, İlke Çandırbay, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Babür Atila, SODEV Yönetim Kurulu üyesi Yavuz Okçuoğlu ve Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart’ın ifadelerinin alınması için emniyete yazı yazdı.

Haklarında soruşturma açılan isimlerden avukatlar Alp Selek, Sevin Şeker, İlker Çandırbay, Bülent Utku ve Kemal Aytaç; emniyete ifade vermeyi reddederek, savcıya ifade vermek istedi ancak savcı ifade almayı kabul etmedi. Avukatlar bunun üzerine emniyete ifade vermeyeceklerini belirten bir yazılı dilekçe teslim etti.

‘BU EVRENSEL BİR BİLDİRİ’

Genişletilen soruşturmayla ilgili konuşan Avukat Kemal Aytaç, haklarında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan soruşturmayı eleştirerek “Okuduğumuz metnin neresinde propaganda var? Bu Dünya Tabipleri Birliği’nin evrensel bir bildirisi. Tamamen barışçıl ve insancıl” dedi.

Aytaç, o süreçte sosyal medyada tepki gösteren insanların bile tutuklandığını hatırlatarak, savcının neden soruşturmayı genişlettiğini ve buradan ne çıkarmaya çalıştığını anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Aytaç, “Bildiride herhangi bir suç unsuru yok, bu metinden bir suç çıkarmak akıl alır gibi değil” ifadelerini kullandı.