Avrupa Birliği kredileri kesiyor: Gerekçe Türkiye'deki rejimi güçlendirmemek

Avrupa Birliği kredileri kesiyor: Gerekçe Türkiye'deki rejimi güçlendirmemek

Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye’ye uyguladıkları finansal baskıyı artırma yönünde adımlar atıyor. AB üyelerine ait olan Avrupa Yatırım Bankası gelecek yıl Türkiye’ye vereceği kredi onaylarını ‘Türkiye’deki rejimi güçlendirmemek için’ düşüreceğini açıkladı.

Türkiye'nin 2016 yılında 1,9 milyar euro değerinde kredi aldığı Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'ye vereceği kredi onaylarını azaltacağını duyururken, yine Türkiye'de bulunan bazı yatırımlarını da dondurdu.

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesinde bugün yer alan habere göre, Türkiye'nin en çok kredi kullanan ülke ünvanı taşıdığı Avrupa Yatırım Bankası Erdoğan rejimini güçlendirmemek için kredileri ve yatırımları azaltma kararı aldı. 2016 yılında Türkiye'ye 1,9 milyar euro kredi veren kurum 2017 yılında bugüne kadar ise sadece 500 milyon euro verdi. Öte yandan yıl sonuna kadar Türkiye'ye ödenecek kredi miktarı hakkında ise herhangi bir açıklama yapılmıyor.

DOĞALGAZ BORU HATTI YATIRIMI DONDURULDU

Avrupa Yatırım Bankası ayrıca Türkiye’de teşvik ettiği en önemli proje olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na olan yatırımları da dondurdu. Frankfurter Allgemeine’nin edindiği bilgiye göre Türkiye proje için 600 milyon euro daha talep etti ancak banka bu miktarın verilmesinin şu an için mümkün olmadığını belirtti. Bu reddin nedeni olarak ise, AB’nin adım adım otoriter bir hatta ilerlediğini düşündüğü Türkiye’ye doğalgaz için bağımlı olmak istememesi gösteriliyor. Kredilerin kesilmesi ve yatırımların dondurulması hakkında Avrupa Yatırım Bankası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılıyor: 

“Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’de cereyan etmekte olan güncel siyasalar gelişmeleri kaygıyla izlemektedir. Söz konusu gelişmeler ülkenin ekonomik açıdan ileri gitmesini engellemektedir. Bu nedenle AB Bankası yeni gelişmeleri özel bir dikkat içinde denetim altına alıp değerlendirecektir.”