Atatürk Orman Çiftliği arazisi mahkeme kararı ile talana açıldı

Atatürk Orman Çiftliği arazisi mahkeme kararı ile talana açıldı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içindeki Ankapark’a ilişkin imar planı değişikliklerinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava reddedildi.

TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası’nın Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içindeki Ankapark’a ilişkin imar planı değişikliklerinin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davada karar verildi. Ankara 18. İdare Mahkemesi, davayı “meşru kişisel ve güncel bir menfaat ilişkisi olmaması” gerekçesiyle reddetti.

BAKANLIK VE BÜYÜKŞEHİR ORTAKLAŞTI

BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan savunmada, davacıların menfaat ilişkisi yokluğu ve imar planı değişikliğinde kamu yararına aykırılık bulunmadığı iddiası ile de davanın reddi istendi. Bakanlığın lehine davaya müdahil olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından da dava konusu alanın mutlak tarım arazisi tanımı ile örtüşmediği iddia edilerek, davanın reddine karar verilmesi gerektiği savunuldu.

Bakanlığın ve Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda oyçokluğu ile TMMOB’ye bağlı odaların “meşru kişisel ve güncel bir menfaat ilişkisi olmaması” gerekçesiyle dava reddedildi.

TMMOB: PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYECEĞİZ

TMMOB’ye bağlı odalar adına ortak açıklama yapan TMMOB İKK Sekreteri Özgür Topçu, “Bizler kentimizi, tarihimizi, değerlerimizi kişisel rantları uğruna kamusal alanları parsel parsel peşkeş çekenlere karşı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Karara göre mağdur olabilmemiz için AOÇ’de kesilen ağaç olmamız gerekiyor. Oysa bizim AOÇ’deki mağduriyetimiz, sadece meslek odaları ile sınırlı değil, bir ülke tarihi, bir ulusal bellek alanı ve cumhuriyetin özgürlükçü değerlerinin kurucu mekânının talan edilmesi mağduriyetidir” diye konuştu.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim “15 Temmuz sonrası bilirkişi raporları aleyhimize gelmeye başladı. Artık bir yargı merci yok, kamuoyunun vicdanına sunuyoruz” derken, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan “AOÇ bugün tamamen yollarla parçalanmış ve kimliğini kaybetmiş bir alan haline geldi” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA